UA / RU
Підтримати ZN.ua

Без суржику: як сказати українською «гнусавий»

Це слово має гарний відповідник.

Через повномасштабну агресію Росії, багато наших громадян перейшли на українську мову від початку війни. Але бувають випадки, коли під час розмови українці роблять помилки.

Читайте також: Уроки мови: чи можна сказати «поліцейський» українською

Для збагачення лексики та покращення мови, слід уникати вживання русизмів та суржикових слів.

«Гнусавий» – це калька з російської мови. В українській мові немає такого слова. Українською правильно говорити гугнявий.

«Гугнявий – який говорить, співає нерозбірливо, у ніс. — Зав'язала собі світ за тим ледащом... Рябий, гугнявий та ще й злодій (Михайло Коцюбинський, II, 1955, 31); Ранком мене розбудив гугнявий молодий півник (Леонід Первомайський, Материн.. хліб, 1960, 118)», – йдеться в Академічному тлумачному словнику української мови СУМ.

Лайфхаків, «як російськомовному перейти на українську», вже безліч. І всі, хто хотів, уже давно ними скористалися, хоча й не завжди вдало. Соціологи свідчать, що чимало українців в обставинах російської агресії свідомо почали спілкуватись українською. Як українці розв'язують мовне питання – читайте у матеріалі журналіста з Херсону, фрілансера у сфері поліграфії Володимира Шишкова «Перехідний вік мови» на ZN.UA.