UA / RU
Підтримати ZN.ua

Без суржику: як правильно сказати «водяная лілія»

Ці квіти мають милозвучну українську назву.

Через війну, яку розпочала Росія, багато наших громадян свідомо перейшли на українську мову. Під час спілкування іноді можна почути, як українці вживають суржикові слова або русизми. Наприклад, називають одні з квітів «водяная лілія».

Щоб збагатити свою мову, слід відмовитись від суржику. «Водяная лілія» – це калька з російської мови.

Читайте також: Уроки мови: як сказати українською «по щелчку пальцев»

Ця квітка має гарну українську назву – латаття.

«Латаття – водяна рослина з великим листям та білими або жовтими квітками. На озері розкрились лілеї білі і зазолотіли квітки на лататті (Леся Українка, III, 1952, 196); Посередині [затоки].. зеленіло, ніби полив'яні тарілки, латаття з білими і жовтими квітками (Олександр Копиленко, Сонячний ранок, 1951, 169)» – йдеться у в Академічному тлумачному словнику української мови СУМ.

Але правильною також є назва водяна лілія.

«Водяна лілія (Nymphaea, L.) — те саме, що латаття. Далекі озера манили до себе.. блакиттю своїх плес і ніжністю білосніжних водяних лілій (Юрій Збанацький, Переджнив'я, 1960, 441)», – йдеться у СУМ.

Нагадаємо, що деякі українці не знають, як правильно вітатися, тому часто використовують для цього суржикові слова. Але українська мова багата та милозвучна, тому є щонайменше десять гарних варіантів для вітання.