UA / RU
Підтримати ZN.ua

Без суржика: як українською сказати «не умничай»

Є кілька українських відповідників.

З перших днів війни, яку розпочала Росія, багато українців відмовилися від використання російської мови. Вони не завжди знають, як замінити деякі звичні вирази.

Читайте також: Уроки мови: як сказати українською «млєкопітающіє»

Видання «ТСН» розповіло, як сказати українською «не умничай».

Вислів «не умничай» вживається у міжособистісних ситуаціях та в побутовому мовленні. Зазвичай його використовують як реакцію на нав'язливе прагнення людини проявити ерудицію чи висловити свою точку зору, пораду, коли це не потрібно.

В українській мові немає прямого перекладу сталого виразу «не умничай», однак існують відповідники, якими можна замінити цю фразу.

Можна перекласти українською мовою слово «умничать». Тут чудово підійдуть такі відповідники як: мудрячити, химерити, вимудровувати, розумувати, мудрагелити.

А ось у російсько-українському словнику складної лексики Святослава Караванського є інші варіанти перекладу слова «умничать»: хитрувати, мудрувати, вигадувати.

За бажання фразу можна перекласти як «не вигадуй», «не хитруй», «не мудруй».

Також цікавим сталим виразом є «не вчи вченого». Також здавна існують і приказки, які можна використовувати в такому разі:

Існують й інші фразеологізми, які можна використовувати в такому разі:

Лайфхаків, "як російськомовному перейти на українську", вже безліч. І всі, хто хотів, уже давно ними скористалися, хоча й не завжди вдало. Соціологи свідчать, що чимало українців в обставинах російської агресії свідомо почали спілкуватись українською. Але, по-перше, деякі з цих спеціалістів прогнозують, що значна кількість таких ентузіастів знову відкотиться до звичної російської, щойно військова загроза спаде і ми повернемося до звичних умов життя. По-друге, деякі з цих "нових українців" говорять державною виключно в публічному просторі. Як українці розв'язують мовне питання – читайте у матеріалі журналіста з Херсону, фрілансера у сфері поліграфії Володимира Шишкова "Перехідний вік мови" на ZN.UA.