UA / RU
Підтримати ZN.ua

Без суржика: як правильно «на протязі» чи «протягом»

Це дуже розповсюджена помилка.

З перших днів війни, яку розпочала Росія, багато українців відмовилися від використання російської мови у побуті. Але часто вони помилково використовують суржик.

Видання «Апостроф» розповіло, як правильно казати – «на протязі» чи «протягом». Там зазначили, що ми дуже часто вживаємо кальку «на протязі чогось» замість «протягом чогось». В цей момент ми кажемо аналог російської фрази «на сквозняке».

Читайте також: Без суржика: як сказати українською «бірюзовий»

Якщо треба сказати про тривалість часу (протягом години, протягом місяця, протягом тижня), тоді краще вживати такі варіанти, як «протягом» або «впродовж».

Правильно: «я виконаю це завдання протягом дня».

Неправильно: «я виконаю це завдання на протязі дня».

«На протязі» — це фраза яка вказує на людину яка, що перебуваєте на місці, яке продувається вітром або протягом.

Правильно: «якщо багато сидіти на протязі — можна захворіти».

Неправильно: «ми подорожували Україною на протязі літа».

Лайфхаків, «як російськомовному перейти на українську», вже безліч. І всі, хто хотів, уже давно ними скористалися, хоча й не завжди вдало. Соціологи свідчать, що чимало українців в обставинах російської агресії свідомо почали спілкуватись українською. Але, по-перше, деякі з цих спеціалістів прогнозують, що значна кількість таких ентузіастів знову відкотиться до звичної російської, щойно військова загроза спаде і ми повернемося до звичних умов життя. По-друге, деякі з цих «нових українців» говорять державною виключно в публічному просторі. Як українці розв'язують мовне питання – читайте у матеріалі журналіста з Херсону, фрілансера у сфері поліграфії Володимира Шишкова «Перехідний вік мови» на ZN.UA.