UA / RU
Підтримати ZN.ua

Без опалення: як зігрітися, коли батареї холодні

Поради, які допоможуть перезимувати навіть в критичній ситуації

Зима цього року буде важкою. В першу чергу через постійні ракетній удари з боку Росії, які можуть залишити українців без газу, тепла та електрики.

Читайте також: Зима все ближче: як правильно обрати обігрівач

Волонтерка Ірина Тимофєєва, яка пережила російську окупацію, розповіла як зігрітися зимою, якщо немає опалення, пише «Главком».

Вона наголосила, що коли постійно мерзнеш, важливо хоча б спати у теплі. Для цього можна і треба використовувати все, що є у шафі.

«Шуба – корисна річ, вивертаєте хутром усередину і загортаєтеся у неї. Потім вкриваєтеся ковдрами, пледами, пальтами, створюєте багато шарів під собою і над собою. Але найкращий варіант – встановити ще зверху маленький туристичний намет, щоби не втрачати тепло.  До ніг, якщо є технічна вода і вогнище, можна покласти пластикові пляшки з нагрітою водою. Ми її гріли на багатті на вулиці», – розповіла вона.

Ірина Тимофєєва також дала поради, як підготуватися до повної відсутності електрики у будинку. Жінка радить створити великий запас свічок, сірників, запальничок, ліхтариків (бажано налобних, тоді руки лишаються вільними). Також варто придбати павербанки і зробити великий запас батарейок.

«Їх потрібно дуже багато, буквально для кожного гаджета. Лише для ліхтарика їх має бути не менше десяти. Вже зараз потрібно зробити ревізію техніки і перевірити, яка на чому працює. Особливо звертайте увагу на медичні прилади – той самий тонометр буде точно необхідний за екстремальних умов. І для нього обов’язково потрібно мати запасні батарейки», –  порадила вона.