UA / RU
Підтримати ZN.ua

Баканов назвав "таємні в'язниці СБУ" вигадкою російських спецслужб

Голова СБУ запевнив, що відомство працює над попередженням катувань та приниження людської гідності.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов заявив, що так звані "таємні в'язниці СБУ" - це не що інше, як вигадка російських спецслужб і елемент гібридної війни проти України.

"В Україні триває війна, у тому числі гібридна. Ми захищаємося не тільки від куль російських, але і від інформаційних атак і величезної цілеспрямованої брехні. Тому давно звикли до постійних "вкидів" про "таємні в'язниці СБУ". Ще раз підкреслюю - у Служби безпеки немає ніяких секретних в'язниць, де нібито когось катують. Це - фантазії російських пропагандистів", - заявив Баканов на нараді в Офісі генпрокурора у четвер, 4 червня.

За словами голови СБУ, у відомстві звертають особливу увагу на те, щоб не допускати проявів порушень прав людини або тортур. Він також додав, що з 2017 року в СБУ діє спеціальна група для співпраці з міжнародними та правозахисними організаціями, яку очолює заступник голови спецслужби.

Читайте також: Заступник голови Міноборони Петренко задекларував близько 1,5 млн грн і службову квартиру

Інформація про нібито існуючі "таємні в'язниці" СБУ з'явилася в публічному просторі в 2016 році. Правозахисні організації Human Rights Watch і Amnesty International в спільній доповіді заявили про звільнення 13 осіб з такої "таємної в'язниці" і вимагали від української влади провести ретельне розслідування за даним фактом.

У вересні того ж року Україну відвідали представники підкомітету ООН з попередження тортур. Їм надали доступ до всіх приміщень СБУ, і ніяких "таємних в'язниць" вони не виявили.

Детальніше про те, як російські спецслужби інспірували цю тему, а пропагандистські ЗМІ її підігріли, читайте в колонці Віктора Трепака "Таємні в'язниці СБУ" міф або реалії війни?" у ZN.UA.