UA / RU
Підтримати ZN.ua

Авіакатастрофа МАУ: Іран приховує дані обвинувачених чиновників від України

Іран висунув звинувачення 10 чиновникам, проте Україні не повідомив їх даних.

В Ірані 10 чиновникам висунули звинувачення у справі про катастрофу літака МАУ, однак Україна досі не отримала дані про них. Про це в ефірі програми на телеканалі «Україна 24» розповів заступник міністра закордонних справ Євген Єнін.

За його словами, Україна неодноразово закликала Іран до прозорості щодо проведення розслідування.

«На превеликий жаль, з тих 10 осіб, яким нібито пред'явлено звинувачення, українська сторона не знає жодного конкретного імені. Іранська сторона досі не передала нам ніяких з цих деталей, відповідно ми не можемо знати, це саме ті особи, які мають відношення до катастрофи, чи ні», - заявив він.

За словами Єніна, іранська сторона "виключно формально ставиться до виконання своїх міжнародно-правових зобов'язань», а українська прокуратура на свої запити про міжнародно-правову допомогу постійно отримує відписки.

«Однак правда дещо в іншому - технічне розслідування проведено для того, щоб виправдати дії іранської сторони. Жодне з фактичних зауважень по суті з української сторони в цьому технічному розслідуванні не враховано. Іранська сторона не надала по суті жодної конкретної відповіді нашим органам досудового розслідування і Генеральної прокуратури щодо обставин розслідування кримінального провадження», - зазначив заступник міністра.

Читайте також: Збиття Боїнга «МАУ»: США пообіцяли допомогти Україні притягнути Іран до відповідальності

Нагадаємо, Літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS752 "Тегеран - Київ", збили в ніч на 8 січня 2020 невдовзі після зльоту з тегеранського аеропорту ім. Імама Хомейні. На борту знаходилися 168 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі вони загинули. Більшість загиблих в авіакатастрофі - громадяни Канади і Ірану. На борту перебувало 11 громадян України - двоє пасажирів і дев'ять членів екіпажу.

Відповідальність за аварію літака взяв на себе командувач аерокосмічними силами Корпусу Вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджизаде. Іран заявив, що він випадково збив український лайнер.