UA / RU
Підтримати ZN.ua

Архієпископ Шевчук про Стамбульську конвенцію: «Домашнє насильство не можна ліквідувати реалізацією окремого соцпроєкту»

На думку очільника УГКЦ, робота з морального оздоровлення суспільства має бути комплексною.

Україна досі не ратифікувала Стамбульську конвенцію з протидії насильству щодо жінок і домашньому насильству. Завадити ратифікації намагалися й церкви, що викликало обурення у ліберальних колах.

Чому церква виступає проти цього документу і як пропонує боротися з насильством, очільник Української греко-католицької церкви архієпископ Святослав Шевчук розповів в інтерв’ю Катерині Щоткіній «Бог з нами навіть у такі драматичні часи».

«Відразу зауважу: якою б не була думка церков про Стамбульську конвенцію, ми всі одностайно вважаємо насильство в сім’ї злом і виступаємо за попередження цих злочинів. Питання в тому, як осягнути цю ціль», - наголошує співрозмовник.

За словами Шевчука, ідеологічні положення конвенції не відповідають українським реаліям. Відповідаючи на уточнююче запитання журналістки, чи є блокування конвенції ідеологічним питанням, архієпископ наголосив:

«Її положення не вписуються у наші світоглядні фундаменти – це по-перше. А по-друге, домашнє насильство – не те явище, яке можна ліквідувати реалізацією якогось окремого соціального проєкту. Це є хвороба суспільства. Її треба лікувати. Здебільшого саме церкви, душпастирі будуть тими, хто лікуватиме українські сім’ї згідно з програмою запобігання домашньому насильству, яку ми маємо».

Шлях «одужання» суспільства не буде швидким, попереджає очільник УГКЦ. Аби подолати це суспільне лихо, треба пройти довгу дорогу морального оздоровлення.

Читайте також: Минулого року в Україні заяв про домашнє насильство побільшало вдвічі

«Коли руйнуються основи, що може праведник зробити?» Очільник УГКЦ Святослав Шевчук визнає: є спокуса сказати: «Нікому не вірю». Але як тоді рухатися вперед? Шевчук розповів ZN.UA про особливості ватиканської дипломатії, підступну дію гібридної війни, угоди з державою і про те, що нам робити, аби відчути власну силу.