UA / RU
Підтримати ZN.ua

Антипасха 2023: історія свята

Це не протиставлення Великодню, а продовження його.

Минулої неділі християни східного обряду відзначили свято Воскресіння Христового чи Великдень. У першу неділю після Великодня православна церква відзначає Антипасху або Фомину неділю, пише «Апостроф».

Читайте також: Великодні свята: чи можна українцям відвідувати кладовища

Коли святкують Антипасху

За традиціями, це свято християни відзначають через тиждень після Великодня, на восьмий день. У 2023 році цей день припадає на 23 квітня.

Антипасха - це свято, яке відбувається через вісім днів після Великодня та є своєрідним його відтворенням. Також його можна назвати «протилежним Великодню» або «замість Великодня». Це звернення до минулого свята, яке повторюється на восьмий день. Назва свята розшифровується як «замість пасхи (Великодня)».

Історія свята Антипасхи

Фомина неділя - це інша його назва, яку воно отримало на честь чуда, пов'язаного з апостолом Фомою. Смерть Ісуса Христа сильно вразила апостола Фому, і він не міг повірити в те, що Господь може воскреснути. Тому він запросив Ісуса показати йому свої рани, щоб переконатися у його воскресінні. Це сталося саме в день, який відзначається як Антипасха або Фомина неділя.