UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американський військовий літак провів розвідувальний політ біля окупованого Криму

За останні дні активність американської військової авіації на Чорному морі помітно збільшилася.

Патрульний літак ВМС США здійснив розвідувальний політ поблизу окупованого Кримського півострова.

Як повідомляє "Інтерфакс", з посиланням на західні ресурси, які відстежують переміщення військової авіації, 26 вересня протичовновий літак P-8A Poseidon (бортовий номер - 168858), що вилетів з авіабази Сігонелла на Сицилії, увійшов до повітряного простору над акваторією Чорного моря поблизу болгарського міста Варна, та здійснив політ в області на південь від узбережжя Криму.

Зазначається, що у період з 22 по 24 вересня аналогічні польоти до підконтрольної РФ території здійснили п'ять американських літаків.

Нагадаємо, в квітні в Європейському командуванні ВПС США повідомили, що російський винищувач Су-27 у небі над акваторією Балтійського моря перехопив літак-розвідник ВВС США RC-135.

В свою чергу, 17 вересня, винищувачі НАТО, що патрулюють повітряний простір в балтійському регіоні, супроводжували літак-розвідник Іл-20 Військово-космічних сил Російської Федерації.

У п'ятницю 23 вересня британські винищувачі перехопили два російські стратегічні бомбардувальники-ракетоносці Ту-160, що наблизилися до повітряного простору Великобританії.

За минулий рік про наближення до свого повітряного простору російських літаків неодноразово заявляли уряди балтійських країн і Великобританії. Так, у грудні минулого року винищувачі НАТО перехопили військовий літак РФ біля кордонів Латвії, а через кілька днів до морських кордонів країни наблизився російський військовий корабель.

В той час, як країни-члени НАТО розглядають дані інциденти як тривожні сигнали про готовність до застосування сили, в РФ польоти своїх бомбардувальників називають "рутинним патрулюванням".