UA / RU
Підтримати ZN.ua

Альянс посилив присутність в Чорному морі - Столтенберг

НАТО вивчає варіанти швидкого перекидання підкріплення в разі потреби.

Альянс наростив свою присутність в Чорноморському регіоні і зараз продовжує вивчати можливості для швидкого перекидання підкріплень в разі потреби. Про це повідомив генсек НАТО Йенс Столтенберг на прес-конференції в Брюсселі.

За його словами, такі дії були вимушеним кроком у відповідь на окупацію Кримського півострова і агресивну поведінку Росії в Чорному морі.

"Ми наростили присутність в Чорноморському регіоні, в морі, повітрі і на суші у відповідь на агресивні дії Росії. Ми також вивчаємо можливості для швидкого перекидання підкріплень в регіон в разі необхідності", - зазначив генсек альянсу, якого цитує прес-служба НАТО в Twitter.

При цьому Столтенберг зазначив, що Альянс дзеркально не відповідатиме на дестабілізуючу поведінку Росії, і не планує розміщувати в Європі нові ракети наземного базування з ядерними боєголовками.

Читайте також: У Росії немає права вето на вступ України в НАТО – глава Пентагону

Раніше під час недавнього візиту голова Пентагону і міністр оборони України обговорили методи посилення безпеки в Чорному морі. Ллойд Остін заявив, що в регіоні Чорного моря на тлі російської мілітаризації регіону "потрібні дії".

"Безпека і стабільність Чорного моря є національним інтересом США і має вирішальне значення для безпеки східного флангу НАТО. Регіон вразливий до агресії Росії, і ми бачили докази тривалими діями на сході України, окупацією частин Грузії, мілітаризацією Чорного моря і провокаційними діями в повітрі і на морі", - сказав Ллойд Остін.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба також повідомив про те, що Україна і НАТО обговорюють формування «малого альянсу» в Чорному морі