UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аліменти під час війни: чи можна стягнути їх з людини, яка живе на окупованій території

Роз’яснення дали юристи.

Російське вторгнення призвело до тимчасової окупації деяких міст та селищ України. Через тимчасову окупацію в деяких регіонах припинилися виплати аліментів. Адвокат, керівник практики вирішення цивільних спорів Юрій Бабенко розповів, чи можна стягнути аліменти з боржника, якщо він знаходиться на тимчасово окупованій території (ТОТ).

Фахівець наголосив, що це найскладніша ситуація, коли платник аліментів знаходиться на ТОТ. Адже якщо виконавча служба, через яку йшли платежі, опинилася на непідконтрольній території – вона, скоріш за все, не функціонує.

«Мін’юст у своєму Роз’ясненні щодо аліментних зобов’язань під час воєнного стану від 1 квітня 2022 року зазначив, що на тимчасово окупованих територіях заборонено відкриття виконавчих проваджень і примусове виконання судових рішень», – пояснив Бабенко.

Читайте також: Кабмін збільшив допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів

За його словами, в цьому випадку доведеться чекати звільнення територій. Або іншого рішення від держави.

Адвокат пояснив, що спочатку необхідно отримати судове рішення або наказ про стягнення аліментів.

«Тоді у вас буде все необхідне, щоб його виконати і стягнути аліменти, як тільки з’явиться можливість», – резюмував він.

Нагадаємо, що у 2022 році очікується збільшення розміру аліментів на дитину. Виплати будуть підвищувати у декілька етапів.