UA / RU
Підтримати ZN.ua

Адміністрація "Лефортового" не пустила до військовополоненого моряка Небилиці його адвоката

У слідчому ізоляторі не змогли назвати чітку причину відмови.

Адвоката незаконно утримуваного в РФ військовополоненого українського моряка Богдана Небилиці не пустили до його підзахисного у СІЗО "Лефортове". Про це сам Микола Полозов повідомив на своїй сторінці в Facebook.

"Я повертаюся додому, так і не потрапивши до свого підзахисного. Адміністрація Лефортовського СІЗО просто не допустила мене до Богдана, вказавши на якісь документи, які, вони чи то не отримали від фсб, чи то не встигли підписати у себе в ізоляторі", - пише Полозов.

Захисник українця нагадав про те, що адвокат має право на зустріч зі своїм підзахисним конфіденційно та без обмеження у часі, а зволікання у роботі СІЗО не повинно впливати на відвідування захисником свого підзахисного.

"Якщо адміністрація СІЗО не встигла запитати дозволу у слідчого або начальник СІЗО хворів головою і забув щось підписати, дописати чи ще щось, - то це суто проблеми СІЗО. Держава сьогодні просто зірвала мою зустріч із Богданом, порушила право Богдана на захист", - додає адвокат.

При цьому Микола Полозов не виключає того, що зрив зустрічі не є випадковістю, а є добре спланованою акцією. Адвокат військовополоненого моряка подав заяву на ім'я начальника СІЗО з вимогою розібратися в ситуації.

Раніше Слідче управління ФСБ Росії на порушення третьої Женевської конвенції призначило психолого-психіатричні експертизи всім військовополоненим українським морякам. У посольстві США в Україні нагадали Кремлю про незаконність проведення психіатричних експертиз військовополоненим українцям. І закликали до їх негайного звільнення.

Зазначимо, наприкінці листопада російські спецпризначенці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія на порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі заарештували їх за обвинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Підконтрольний Кремлю суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Українських моряків вивезли до Москви, у СІЗО "Лефортове". Поранених після лікування у лікарні "Матроської тиші" також перевели до "Лефортового".

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, наголосивши на тому, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включно з державами "Великої сімки".

Докладніше про виклики цивілізації з боку мілітаристських режимів Росії та Китаю читайте у матеріалі Володимира Горбуліна "Зіграти без фальшу" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".