UA / RU
Підтримати ZN.ua

60% українців нічого не знають про правову допомогу, яку можуть отримати жертви воєнних злочинів – опитування

Протягом року в Україні зареєстровано понад 65 тисяч воєнних злочинів росіян.

Майже 60% українців нічого не знають про правову допомогу органів правосуддя України жертвам воєнних злочинів, свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг», проведеного 23-26 грудня серед двох тисяч респондентів.

Знають про можливість такої допомоги лише 6% опитаних, «щось чули про це» – 35%. Більше дізнатися про правову допомогу від органів правосуддя хочуть 60%, не хочуть – 37%.

Майже кожен десятий респондент зазначив, що він особисто або близькі родичі зазнали поранення або каліцтва через війну. З них 66% зафіксували факти поранення документально. 

17% українців мають серед близьких родичів таких, з якими внаслідок війни втратили контакт і не знають, де вони зараз знаходяться. 5% мають серед близьких тих, хто загинув внаслідок війни. 3% - примусово депортованих в Росію або на окуповані території України.

75% опитаних вважають, що пріоритетом під час правосуддя щодо воєнних злочинів має бути справедливе покарання воєнних злочинців, 21% - компенсація постраждалим.

Читайте також: Серед американців послабилася підтримка військової та економічної допомоги Україні — опитування

96% опитаних не зверталися в правоохоронні органи за останні пів року з питань,  спричинених вторгненням Росії. Основна причина цього – відсутність прямих збитків / пошкоджень / втрат або вони були незначними (90%). 

Близько третини опитаних готові особисто брати участь у судових позовах, якщо доведеться вимагати компенсацію за втрачене майно / здоров’я в судах України, міжнародних чи спеціальних судах за участі національних та іноземних суддів.

Тим часом в Україні триває судова реформа. Про підсумки 2022 року розповідає Сергій Козьяков у статті «Поворот від державного популізму до прагматики стосовно суду та суддів».