UA / RU
Підтримати ZN.ua

Собор Архангела Гавриїла: традиції святкування

Це свято відзначають одразу після Благовіщення.

26 березня християни східного обряду відзначають Собор Архангела Гавриїла. Раніше його святкували 8 квітня, але дата змінилася після переходу ПЦУ на новий календар.

Читайте також: Благовіщення Пресвятої Богородиці: традиції свята

Традиції свята

У церквах в цей день проводять служби. Архангела Гавриїла називають благовісником, оскільки саме він приніс Марії добру звістку. Люди вірили, що він рятує від недуг, у тому числі лихоманки.

В цей день сіяли кабачки, квасолю, гарбузи, кавуни та дині. Картоплю викладали, щоб на ній з'явилися відростки.

Якщо в цей день вже зійшов сніг, то півонії та троянди звільняли від захисних укриттів.

Заборони свята

З давніх часів в цей день існують певні заборони, яких варто дотримуватися. За народними повір'ями, цього дня не можна робити будь-що з грошима: перераховувати, відкладати, брати чи позичати. Поганою прикметою вважалося, якщо жінка у цей день розсипле борошно чи цукор.

Також вважалося, що в цей день не можна починати нічого нового. Варто відмовитися від здійснення важливих справ та переїздів.

Молитви до архангела Гавриїла

О, святий великий архангеле Гавриїла, осяяний від Божественного світла, веденням ж незбагненних таємниць про Предвічний премудрості Його освічений! Ревно молю тя, настав мене до покаяння від злих справ і до утвердження у вірі моїй, зміцни і захисти душу мою від спoкус прельстітельних, і благай Творця нашого про відпущення гріхів моїх. О, святий великий Гавриїле архангеле! Не погорди мене грішного, який молиться тобі про допомогу і заступництво, але повсякчас помічником мені явиться, та впевнено ставлю Отця і Сина і Святого Духа і твоє заступництво на віки віків. Амінь.

***

Св. Архангеле Гавриїле! Ангеле Благовіщення, вірний посланцю Божий, Відкрий наші вуха навіть на тихі нагадування І заклики люблячого серця нашого Господа. Завжди стій нам перед очима. Просимо Тебе, щоб ми Слово Боже правильно розуміли, Слухали його і виконували те, чого Бог від нас прагне. Навчи нас бути готовими, Щоб коли прийде Господь, не застав нас сплячими. Амінь.