UA / RU
Підтримати ZN.ua

54% українців вважають, що активне регулювання державою економічної діяльності добре впливає на економіку – опитування

Соціологи розповіли, як українці ставляться до контролю та регулювання з боку держави економічної діяльності в Україні.

Думки про те, що чим активніше держава регулює та контролює економічну діяльність, тим краще це впливає на українську економіку, притримуються 54% опитаних, йдеться в опитуванні Київського міжнародного інституту соціології. Тих українців, що прагнуть меншого контролю становить 36%, проти 24% у 2020 році.

Респонденти, які бачать уряд як «батька», більше наполягають на його активній участі та контролі економіки – 64% проти 28%, які вважають, що уряд має менше втручатися в економіку.  При цьому 49% українців, які бачать уряд як працівника, переконані, що для економіки краще, якщо держава буде активніше втручатися і контролювати цю сферу. Підтримують більшу свободу дій і менше контролю – 41%.

Якщо говорити про регіональний розріз, то у всіх регіонах переважає думка, що держава має більш активно регулювати та контролювати економічну діяльність. Дещо більш виражена така думка – на Півдні і Сході.

«У віковому вимірі також можна бачити практично консенсус – і серед молоді, і серед більш старших громадян переважає думка про доцільність більшого втручання держави в економіку», – зазначили соціологи.

Якщо говорити про освіту респондентів, то вирізняються люди з вищою. Серед них 45% вважають, що держава має менше регулювати економічну діяльність. Проте і серед них 46% говорять про доцільність більш активної участі держави.

Читайте також: Більшість українців мають запит на посилення відкритості засідань ВР — опитування

Опитування провели з 29 листопада по 9 грудня методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням). Всього опитали 1031 респондента від 18 років, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованого Криму та Донбасу. Опитування проводили серед громадян, які на момент дослідження проживали у межах, контрольованих владою України до 24 лютого 2022 року. Опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% - для показників, близьких до 10%, 1,5% - для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Попри це у КМІС вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність для населення України, що проживає на підконтрольній уряду території, та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.