UA / RU
Підтримати ZN.ua

12% українців все ще сумують через розвал СРСР – опитування

Але його відновлення хочуть менше громадян.

Серед українців до 69% зросла частка тих, хто вважає розвал СРСР закономірною і прогресивною історичною подією, хоча 12% і досі вважають цю подію історичною катастрофою. Такі дані соціологічного опитування оприлюднив Центр Разумкова.

Соціологи вказують, що впродовж останніх років істотно зросло число громадян України, які негативно ставляться до можливості відновлення СРСР у будь-якій формі. Якщо у 2017 році його відновлення бажали 21%, то зараз 9%. Натомість 78% цього категорично не хочуть.

 

Відновлення порядків часів СРСР не бажають 67% жителів східного регіону, 74% — центрального регіону, 76% — південного регіону і 93% жителів західного.

В тому числі проти відновлення такого устрою та порядків 71% представників старшої вікової групи, яким зараз більше 50 років, а також 84% тих, хто молодший 50-ти.

При цьому лише 26% тих,  хто хотів би відновлення порядків часів СРСР, вважають, що найкращі часи для нашої країни настануть в майбутньому, натомість серед українців, які не хочуть відновлення порядків часів СРСР, про хороші часи в майбутньому кажуть 75%.

Читайте також: Українці скептично ставляться до «безпекових угод», але є й ті, що вірять в «гарантії безпеки» від РФ – дослідження ZN.UA

Опитування проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 6 по 12 червня 2024 року в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Опитування методом face-to-face проводилося на підконтрольній уряду України території за стратифікованою багатоступеневою вибіркою серед 2016 респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.