UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зонд NASA пролив світло на одну з загадок Сонця

Вчені не можуть зрозуміти, чому сонячна корона нагрівається при віддаленні від зірки.

Parker зміг пролити світло на одну із загадок Сонця

Parker зміг пролити світло на одну із загадок Сонця

Протягом десятиліть вчені намагалися з'ясувати, чому зовнішня атмосфера Сонця чи корона нагрівається в міру віддалення від зірки. І список можливих причин вдалося скоротити завдяки даними, отриманими зондом Parker Solar Probe, повідомляє Space.com.

Під час перших прольотів зонда повз Сонце його прилади виявили різкі зміни напряму магнітних полів Сонця. Вчені називають такі випадки "перемиканнями" і припускають, що вони відіграють свою роль у нагріванні корони за рахунок вивільнення магнітної енергії, "запечатаної" в них.

Читайте також: Рух МКС на тлі активного Сонця: фотограф показав унікальні кадри

"Ця енергія повинна кудись йти, і вона може сприяти нагріванню корони та прискоренню сонячного вітру", - заявив співавтор дослідження Моджтаба Ахаван-Тафті з університету Мічігану.

Загадка корони полягає в тому, що вона в сотні разів гарячіша за «поверхню» Сонця – фотосферу. І це незважаючи на те, що фотосфера знаходиться на мільйони кілометрів ближче до ядра зірки, де відбувається ядерний синтез, який забезпечує її теплом та енергією.

Ахаван-Тафті та його колеги вивчили дані, які зонд зібрав за десятки обльотів навколо Сонця. Вони хотіли знайти, де розташовуються «перемикачі», відповідальні за нагрівання корони.

Але вони не змогли побачити те, що очікували. Принаймні всередині корони. Натомість дані зонда показали, що «перемикання» є звичайним явищем у сонячному вітрі поблизу Сонця. І це виключає одну з двох гіпотез щодо походження таких перемикань.

Вчені вважають, що все ще може існувати пусковий механізм, який вносить тепло в зовнішню частину Сонця. Одним із таких механізмів можуть бути вибухові зіткнення хаотичних ліній магнітного поля на поверхні Сонця.

Під час таких зіткнень магнітні поля вібрують як щипкові гітарні струни і прискорюють плазму в сонячному вітрі. Це може перетворити магнітні хвилі на петлі зворотного зв'язку біля Сонця. Однак, якщо деякі з цих хвиль втрачають жар до того, як вони покинуть Сонце, їхня енергія скидатиметься у верхніх шарах, нагріваючи корону.

Раніше вчені розповіли про рідкісну подію, що сталася з магнітним полем Землі чи магнітосферою. Потужний потік сонячного вітру позбавив її звичного хвоста.