UA / RU
Підтримати ZN.ua

Знайдено планету, на якій можуть розплавитися залізо і камінь

Планета розігрівається вище 2500 градусів Цельсія.

Астрономи виявили екзопланету TOI-1431b (MASCARA-5b), температура на якій піднімається так високо, що на ній плавляться камінь і залізо. Планета знаходиться на відстані 490 світлових років від Землі, повідомляє Naked science.

Планета в три рази більша за Юпітер і втричі його важча. Вона обертається дуже близько до своєї зірки, здійснюючи повний оберт всього за 2,5 земних діб. Через таку близькості планета відчуває сильний вплив приливних сил, і її обертання навколо осі синхронізовано з орбітальним. Тобто, планета завжди розгорнута до зірки однією і тією ж стороною.

Через це температура поверхні планети піднімається дуже високо, вище, ніж у деяких зірок. Так, денна сторона TOI-1431b розпечена до 2700 градусів Цельсія, а нічна - до 2300 градусів. Це одна з найгарячіших планет, відомих сьогодні.

Перші ознаки TOI-1431b були виявлені в даних, зібраних телескопом TESS. Додаткові спостереження провели за допомогою наземного телескопа SONG, що працює на Канарських островах. За словами вчених, виявлення таких надгарячих юпітерів - велика рідкість.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Марсохід Perseverance зміг отримати кисень з атмосфери планети

Раніше вчені з Інституту астрономії Товариства Макса Планка виявили біля червоного карлика недалеко від Сонця землеподібну планету, якій вдалося зберегти свою атмосферу. Вона може допомогти вченим вивчати атмосфери інших світів.