UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зміни клімату змушують альбатросів «розлучатися» частіше – вчені

Альбатроси вважаються одними з найвідданіших птахів.

Альбатроси, які є одними з найвідданіших моногамних істот на Землі, почали "розлучатися" частіше. І, за словами вчених, причина лежить у глобальному потеплінні, пише The Guardian.

Дослідження, яке було проведено Лондонським королівським товариством розвитку знань про природу, показало, що тепліші води океану змушують чорнобрових альбатросів частіше змінювати пару. Зазвичай, після вибору партнера лише 1-3% альбатросів вирішують «розлучитися» та розпочати пошуки іншого. Але тепліша вода, температура якої постійно зростає, підвищила це число до 8%.

У ході дослідження вчені спостерігали за 15 500 птахами на Фолклендських островах протягом 15 років. Для морських птахів більш тепла вода призводить до зменшення кількості риби, їжі і створює більш несприятливе місце існування. Виживає менше пташенят, птахам доводиться більше полювати, в їхньому організмі зростає рівень гормону стресу.

Читайте також: Грета Тунберг назвала саміт ООН з клімату провалом

Альбатроси давно перебувають під пильною увагою вчених, оскільки є дуже відданими птахами. Крім того, вони чимось схожі на людей: живуть 50-60 років, проходять через складний підлітковий період, під час якого вони вчаться спокушати партнера за допомогою танцю, а після дорослішання часто літають далеко від дому. Зазвичай альбатроси вибирають собі пару на все життя і голосно радіють, вітаючи партнера після розлуки.

Але тепер вони зіткнулися з ще однією проблемою, яку можуть зрозуміти люди. Перебуваючи у стресі від кліматичних змін, коли їм доводиться «працювати» довше у пошуках їжі, а також відлітати далі від дому, альбатроси мають проблеми з вибором партнера.

За словами Франческо Вентури з Університету Лісабона, одного зі співавторів дослідження, вчені з подивом дізналися, що тепліша вода змушує все більше пар альбатросів розлучатися, навіть якщо врахувати нестачу риби.

За словами вченого, зазвичай розставання пари птахів можна передбачити за неможливістю дати потомство. Якщо альбатроси так і не змогли вивести пташенят, вони, швидше за все, розлучаться. Менша кількість корму означала більшу кількість таких невдач.

Але вчені з подивом виявили, що навіть при врахуванні нестачі риби тепліша вода призводила до більшої кількості розлучень навіть за успішного відтворення.

Вентура назвав дві можливі причини цього. Перша – тепліша вода змушує альбатросів довше літати у пошуках їжі. Якщо через це птах не встигає повернутись до періоду розмноження, його партнер може піти з кимось іншим. Крім того, в суворіших умовах рівень стресу в організмі птахів зростає, вони можуть «винуватити» в цьому партнера.

Вчені вирішили провести своє дослідження через те, що популяції альбатросів по всьому світу перебувають у вразливому стані. Так, з 2005 року стрімко скорочуються популяції мандрівних альбатросів. Скорочення пов'язане з потеплінням води, скороченням кількості риби, а також тим, що рибальські човни випадково ловлять та вбивають птахів.

За словами дослідників, модель спарювання альбатросів змінюється і в інших аспектах. Так, з'являється дедалі більше гомосексуальних пар. Це відбувається через те, що птахи не можуть знайти партнера-самку.

Вентура зазначає, що населення Фолклендських островах досі численна і збільшення «розлучень» не сильно позначається на ній. Але якщо ця тенденція спостерігатиметься і в інших популяціях, це може призвести до серйозних наслідків.

«Розлучення» змушує птахів шукати іншу пару та витрачати час на процес залицянь. Він досить довгий, тому альбатрос на тривалий час позбавляються шансів на відтворення.

Вчені сподіваються, що симпатія, яку люди відчувають до альбатросів, змусить їх переглянути власну поведінку у сфері змін клімату.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені з Державного університету Луїзіани заявили про те, що птахи, що живуть в лісах Амазонських, змінюють форму свого тіла у відповідь на зміни клімату. Такого висновку дослідники дійшли, простеживши те, як змінювалися розміри жителів амазонських лісів за останні 40 років.