UA / RU
Підтримати ZN.ua

З'явився більш екологічний та дешевий метод виробництва аміаку

Аміак є одним із найшкідливіших хімікатів для атмосфери. Його використовують у добривах, барвниках, вибухових речовинах та багатьох інших продуктах.

Інженери Чиказького університету розробили новий, більш екологічний і дешевий метод виробництва аміаку, пише Phys.org.

Процес, який назвали літієвим синтезом аміаку, поєднує газоподібний азот і рідину, що донує водень, наприклад етанол, із зарядженим літієвим електродом. Замість розколювання молекули азоту під впливом високої температури та тиску атоми азоту приліплюються до літію, а потім з'єднуються з воднем, утворюючи молекулу аміаку.

Реакція працює за низьких температур, а також є регенеративною, відновлюючи вихідні матеріали при кожному циклі виробництва аміаку.

"Підхід, заснований на використанні літію, відомий давно. Але ми зробили його досить ефективним та селективним, щоб досягти економічно вигідних цілей", – пояснюють вчені.

Читайте також: У змій виявили ознаки самосвідомості

Новий підхід здатен знизити вартість "зеленого" виробництва аміаку на 60% – до 450 доларів за тонну, кажуть вчені. Процес у модульному реакторі можна зробити ще екологічнішим, якщо живити його електроенергією від сонячних батарей або інших відновлюваних джерел.

Крім того, новий метод виробництва аміаку може допомогти у розвитку застосування водню як палива для автомобілів: аміак може бути безпечним транспортувальником водню.

Раніше повідомлялося, що вчені перепрограмували бактеріальні клітини на мініатюрні «фабрики», здатні синтезувати нові речовини.