UA / RU
Підтримати ZN.ua

З'ясовано, чому деякі комети світяться зеленим

Зелене світіння було помічено, зокрема, у комети Лавджоя, яка пронеслася повз Землю у 2014 році.

Міжнародна команда вчених провела лабораторні вимірювання зеленого світіння, подібного до того, що виходить від деяких комет, і з'ясувала процес його формування, передає «Популярна механіка».

Дослідники давно підозрювали, що зелене світіння довкола деяких комет виникає через розпад диуглероду. У лабораторних умовах це вирішили перевірити за допомогою ультрафіолетового лазера.

Вчені видалили атоми хлору з молекул хлориду кальцію, а молекулу дивуглецю, що залишилася, опромінили високоінтенсивним світлом. Замість поглинання одного фотона світла та випромінювання іншого при руйнуванні молекули (з частотою, що відповідає зеленому кольору), молекула поглинула два фотони. Один із цих фотонів збуджує молекулу дивуглецю до напівстабільного стану, а другий переводить її в більш високоенергетичну та ще більш нестабільну конфігурацію. Після цього молекула розпадається і випромінює характерний «зелений» фотон.

Читайте також: Український супутник «СІЧ-2-30» відправили до США літаком

Також наголошується, що молекула дивуглецю зазнає двох переходів, які вважаються вкрай рідкісними в лабораторних умовах. У лабораторії молекули розташовані надто близько одна до одної, на відміну від відкритого космосу.

Встановлено, що час життя молекули дивуглецю на відстані від Землі до Сонця становить трохи менше двох днів. Занадто швидкий розпад пояснює, чому зелене свічення, пов'язане з розпадом молекули, з'являється лише навколо голови комети і ніколи її хвості.