UA / RU
Підтримати ZN.ua

Жовтоокий пінгвін, що гніздиться у лісах, став птахом року у Новій Зеландії

Він знаходиться на межі вимирання.

Жовтоокого пінгвіна назвали птахом року

Жовтоокого пінгвіна назвали птахом року

Всесвітньо відомий новозеландський конкурс «Птах року» оголосив переможця 2024 року. Ним став жовтоокий пінгвін, повідомляє IFLScience.

Жовтоокого пінгвіна (Megadyptes antipodes) відрізняє від його родичів кілька характеристик. Як видно з назви, це незвичайний колір очей - жовтий. Колір обумовлений каротинами, тим самим хімічним пігментом, який надає моркві та помідорам їх забарвлення, а також зустрічається у деяких морських істот.

Читайте також: Пінгвін-довгожитель із зоопарку Меріленда помер, залишивши 230 нащадків

За даними Yellow-eyed Penguin Trust, дослідження показали, що пінгвіни з найбільш насиченим кольором очей виводять більше пташенят. Це дозволяє припустити, що вони є кращими мисливцями, ніж птахи зі світлішим забарвленням очей. Жовтий колір проявляється у пізнішому віці, у пташенят очі сірі та відсутня жовта смуга на пір'ї.

Крім того, жовтоокі пінгвіни вибирають незвичайне місце для гнізд – у лісах та чагарниках, де вони ховають своїх пташенят під густою рослинністю. Єдиний вид пінгвінів, який гніздиться подібним чином - чубаті пінгвіни Фьордленда, також родом із Нової Зеландії.

Але ще один аспект, за яким жовтоокий пінгвін виділяється на тлі родичів, полягає в тому, що він є найрідкіснішим і перебуває під загрозою вимирання. У 2017 році було проведено дослідження, яке показало, що на скорочення популяції жовтооких пінгвінів найбільше вплинуло підвищення температури моря. Моделювання показало, що до 2060 року ці пінгвіни можуть локально зникнути.

Жовтоокий пінгвін уже отримував звання «Птаха року» у Новій Зеландії у 2019 році. Але тоді звучали звинувачення у тому, що Росія могла втрутитися у підбиття підсумків.

За словами вчених, титул «Птах року» став не просто цікавою нагородою для виду, але допоміг привернути увагу до його вимирання та необхідності захисту.

Нагадаємо, 2021 року птахом року в Новій Зеландії назвали довгохвостого кажана.