UA / RU
Підтримати ZN.ua

Життя на Землі проіснує ще 1,75 мільярда років, з'ясували британські вчені

Дослідження показало, що життя на Землі проіснує ще близько 1,75 мільярда років, що становить приблизно чверть від загального часу його існування на нашій планеті. Це не співпадає з прогнозами інших британських вчених, які припускають, що через мільярд років на нашій планеті вимруть рослини і великі тварини, через 2,8 мільярда - вона стане повністю неживою.

Останні сліди життя на Землі зникнуть приблизно через 1,75 мільярда років у результаті повного випаровування рідкої води з її поверхні, що накладає жорсткі часові рамки на можливість появи розумного життя на інших планетах, йдеться у статті, опублікованій у журналі Astrobiology.

"Подібні дослідження дозволяють нам оцінити шанси на розвиток життя на інших планетах. Звичайно, еволюція багато в чому залежить від випадковостей, але ми знаємо, що на появу людини пішло приблизно 75% від часу існування життя на Землі. Цілком ймовірно, що все буде відбуватися так само і на екзопланетах", - заявив Ендрю Рашбі з університету Східної Англії в Норвіку (Великобританія).

Рашбі і його колеги вирахували час зникнення життя на Землі і оцінили шанси на його появу на семи відомих екзопланетах в "зоні життя", побудувавши комп'ютерну модель планетарної системи. Вона враховувала те, як змінюються властивості світила по мірі його старіння, і оцінювала ймовірність існування життя на планетах у різні часи.

Моделювання показало, що життя на Землі проіснує ще близько 1,75 мільярда років, що становить приблизно чверть від загального часу його існування на нашій планеті. Приблизно у цей час сонячний "енергопайок" Землі підвищиться настільки, що вся вода на планеті випарується. Як підкреслюють вчені, людина та інші багатоклітинні живі істоти зникнуть набагато раніше, і до цього часу на Землі будуть зустрічатися лише найживучіші мікроорганізми.

Аналогічні розрахунки для Марса і екзопланет показали, що розміри світила були головним чинником у "тривалості життя" на них. Наприклад, сонцеподібна зірка обмежить час існування життя на планеті Kepler-22b 4,3-6,1 мільярда років, а невеликий червоний карлик дасть можливість життя на "суперземлі" Gliese 581d через 45-55 мільярдів років. Тому вчені пропонують враховувати цей факт при пошуку "двійників" Землі за допомогою орбітальних і наземних телескопів.

Зазначимо, що згідно з дослідженнями інших британських вчених, через мільярд років на нашій планеті вимруть рослини і великі тварини, через 2,8 мільярда - вона стане повністю неживою. !zn

Читайте також:

Астрономи уточнили галактичну адресу Землі

Вчені передбачили 200-річне глобальне похолодання

Вчені виявили парадоксальний феномен, через глобальне потепління збільшується площа льодовиків