UA / RU
Підтримати ZN.ua

Земля може перетворитися на "смертоносну теплицю" - вчені

Утримати зміни клімату в межах 1,5-2 градусів буде складніше, ніж передбачалося.

Вчені заявили про те, що навіть при дотриманні Паризького угоди з клімату, утримати глобальне потепління у межах 1,5-2 градусів буде складно. Як повідомляє EurekAlert!, навіть при зменшенні викидів вуглекислого газу, температура на Землі виявиться на 4-5 градусів Цельсія вищою, ніж у доіндустріальну епоху, і планета перетворитися на "теплицю".

Рівень моря при цьому виявиться на 10-60 метрів вище, ніж зараз. "Викиди парникових газів, викликані діяльністю людини, - не єдиний фактор, який впливає на глобальний клімат. Викликане людиною потепління викличе інші небажані процеси, які часто називають "зворотним зв'язком", і які будуть стимулювати подальше потепління, навіть якщо ми перестанемо викидати парникові гази", - заявив провідний автор дослідження Вілл Стеффан.

На даний момент глобальна температура всього на один градус Цельсія вище, ніж у доіндустріальну епоху, і піднімається на 0,17 градусів кожні 10 років. У ході дослідження вчені розглянули 10 процесів зворотного зв'язку, які можуть бути як "друзями", стримуючими викиди вуглекислого газу, так і "ворогами", що викидають його. До таких процесів відносять танення вічної мерзлоти, підйом метану з дна океану, зменшення обсягів поглинається сушею і океаном вуглецю, зростання інтенсивності бактеріального дихання, скорочення лісових масивів в басейні річки Амазонки, а також зменшення площі льодів в Арктиці й Антарктиці.

Дослідники відзначають, що ці процеси можуть спрацювати за принципом доміно – як тільки відкриється один з них, зупинити решту вже не вийде. Для того, щоб уникнути сценарію Землі-парника, необхідно не тільки зменшити викиди газів, але і створити природні резервуари для зберігання вуглецю через лісопосадки, збереження ґрунтів та біорізноманіття, а також розвитку нових технологій для поглинання вуглекислого газу з атмосфери.

Раніше вчені встановили, що в найближчі п'ять років температура на Землі буде зростати. При цьому, на думку вчених, 2016 рік може виявитися найспекотнішим роком за всю історію метеоспостережень.