UA / RU
Підтримати ZN.ua

Здатність гідри до відновлення може допомогти при лікуванні хвороб Паркінсона і Альцгеймера

Прісноводний поліп здатний вижити навіть повністю залишившись без нейронів.

Вчені з'ясували, що прісноводий поліп гідра при повній втраті нейронів у стані цілком модифікувати свою генетичну програму, що дозволяє йому вижити. На думку дослідників, така здатність гідри може допомогти у лікуванні нейродегенеративних захворювань, таких як хвороби Паркінсона і Альцгеймера.

Високу здатність до регенерації у прісноводного поліпа гідри виявив більше 250 років тому швейцарський натураліст Авраам Трамбле. Розрізавши гідру на кілька частин, Трамбле побачив, що з кожної частини, незалежно від напрямку розрізу і його величини, виростає по одному новому поліпу.

Читайте також: Медики зможуть визначити ризик смерті від майбутніх інфекційних захворювань за аналізом крові

Група дослідників з Університету Женеви провели дослідження, в рамках якого вивчила функціонування стовбурових клітин і клітинну еластичність поліпа. Вчені порівняли експресію генів по всьому тілу гідри. У результаті вони змогли спостерігати зміну генетичної програми особин з виснаженими стовбуровими клітинами. Дослідники з'ясували, що при втраті нейронів гідра в змозі повністю модифікувати свою генетичну програму, в результаті чого епітеліальні клітини починають виконувати незвичні для них функції, компенсуючи відсутність нервової системи.

На думку вчених, вивчення клітинної пластичності гідри може допомогти у лікуванні нейродегенеративних захворювань. Вони вважають, що зможуть використовувати гени, які відповідають у гідри за нейрогенез, для того щоб навчитися відроджувати загиблі нейрони у людини.

Раніше повідомлялося про те, що ген ранньої хвороби Альцгеймера, яка заразила майже все населення колумбійського міста, був занесений іспанськими конкістадорами, які почали завоювання Колумбії на початку XVI століття.