UA / RU
Підтримати ZN.ua

Запуск нової партії супутників Starlink зазнав невдачі

Ракета SpaceX Falcon 9 зазнала катастрофічної помилки через проблему з двигуном верхнього ступеню.

У четвер SpaceX запустила чергову партію інтернет-супутників Starlink , однак двигун, що живить другий ступінь ракети, зазнав катастрофічного збою, повідомив засновник компанії Ілон Маск на своїй сторінці в соціальній мережі X.

Маск назвав аномалію "RUD", жартівливою абревіатурою, що означає "швидке незаплановане розбирання".

“Перезапуск розгінного блоку для підняття перигею призвів до того, що двигун здійснив RUD з невідомих наразі причин. Команда переглядає дані, щоб зрозуміти першопричину”, – сказав він.

За його словами, супутники Starlink були розгорнуті, але перигей (нижня точка орбіти), ймовірно, є занадто низькою для них, щоб піднятись на орбіту. 

Пізніше SpaceX повідомила, що диспетчери встановили контакт із п'ятьма з 20 запущених у четвер супутників Starlink і намагалися підняти їх на орбіту за допомогою іонних двигунів.

Супутникові двигуни повинні піднятися на орбіту швидше, ніж атмосферний опір потягне їх вниз, інакше вони згорять.

Несправність, ймовірно, вплине на плани здійснити наприкінці місяця комерційний політ на Falcon 9 підприємця Джареда Айзекмана і трьох членів екіпажу. Політ передбачає перші виходи у відкритий космос недержавних астронавтів. Це також може вплинути на плани NASA щодо запуску нового екіпажу на Міжнародну космічну станцію на борту капсули SpaceX Crew Dragon, який заплановано на 19 серпня.

Falcon 9 з першим ступенем, який здійснював свій 19-й політ, стартувала з майданчика 4E на базі Космічних сил Ванденберг на північний захід від Лос-Анджелеса о 22:35 за середньоєвропейським часом, піднімаючись крізь густий туман по південній траєкторії. Через дві з половиною хвилини перший ступінь відокремився і здійснив успішну посадку на безпілотник, а другий ступінь продовжив підйом у космос.

Виведення Starlink вимагає двох запусків вакуумного двигуна Merlin другого ступеня. Перший запуск завершився вчасно, приблизно через вісім з половиною хвилин після старту.

Відео з бортових камер в реальному часі показало драматичну картину "горіння" другого ступеня: сопло двигуна світилося яскраво-червоним кольором на темному тлі космосу. Камери також показали незвичні нагромадження льоду збоку ракети, а також безперервний потік холодних брил, що відколювалися і випаровувалися у вогняних вихлопах двигуна.

Утворення льоду на ракетах не є чимось незвичайним, але під час запуску в четвер його кількість була набагато більшою, ніж під час попередніх польотів, що, ймовірно, вказує на якусь проблему.

Falcon 9 - одна з найнадійніших ракет у світі. Запуск у четвер став 69-м польотом Falcon 9 компанії SpaceX в цьому році і 354-м з моменту дебюту ракети в 2010 році. До останнього запуску SpaceX здійснила 344 успішних польоти Falcon 9 поспіль після єдиної попередньої невдачі в польоті в 2015 році.

Читайте також: Північнокорейська ракета із супутником-шпигуном вибухнула

Раніше представники компанії заявляли, що цього року сподіваються здійснити понад 140 польотів.

У січні минулого року перший в історії запуск космічних супутників із території Великої Британії, який здійснила каліфорнійська компанія Virgin Orbit, завершився невдачею: дев'ять супутників, які вона мала вивести на орбіту, було втрачено.