UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загадковий континент: що відомо про Зеаландію

Про існування континенту заговорили 2017 року.

Карта світу не завжди була така повна, як ми знаємо її зараз. Протягом століть дослідники витрачали час, гроші, а іноді й платили власним життям, мандруючи планетою, щоб заповнити існуючі прогалини. Спираючись на спостереження, гіпотези і, досить часто, міфи, вони шукали сушу і людей, які могли бути як реальними, так і вигаданими.

Іноді вони знаходили, що шукали, іноді – ні. Але протягом століть стародавні карти передбачали наявність у Південній півкулі великої ділянки суші, яку донедавна виявити не вдавалося. І навіть зараз про континент, який отримав назву Зеаландія, мало що відомо, пише IFLScience.

Читайте також: Вчені заявили про розгадку таємниці найбільшого континентального розлому планети

Епоха відкриттів

Після початку епохи досліджень багато картографів продовжували змішувати нові дані з уявленнями стародавнього світу. Тому такі карти часто відображали реальний стан справ у поєднанні з міфічними уявленнями, через що часто важко було розібратися, що було реальним, а що – уявним.

Одним з таких прикладів була Terra Australis Incognita, ділянка суші, яка, як вважалося, займала більшу частину Південної півкулі. Цей континент передбачався як свого роду противага відомому розподілу суші Північної півкулі. По суті, Terra Australis мала існувати для підтримки балансу світу.

Перші згадки про континент з'явилися ще в давнину, але він став популярним об'єктом карт середньовіччя та раннього Нового часу. Протягом століть дослідники шукали Terra Australis, але не могли її знайти. У 1769 році капітан Джеймс Кук увійшов до Тихого океану на борту «Індевора», щоб спостерігати за проходженням Венери, а також знайти довгоочікуваний континент.

Тоді Кук досліджував узбережжя Нової Зеландії і здався, дійшовши висновку, що вона не має нічого спільного з континентом, який він шукає. Але що, якщо він просто дивився не в той бік?

Прихований континент Зеаландія

У 2017 році вчені заявили про те, що на Землі таки існує ще один континент. І Кук шукав його у потрібному місці, йому просто необхідно було подивитися під воду.

Зеаландія – гігантська територія, що повністю розташовується під водами моря. Її площа становить приблизно п'ять мільйонів квадратних кілометрів, що становить приблизно дві третини території Австралії. Це найменший, найтонший і наймолодший континент Землі.

Одним з перших свідчень існування Зеаландії під водою стали спостереження сера Джеймса Гектора, шотландського натураліста, який дійшов висновку, що Нова Зеландія є «залишками гірського ланцюга, що утворює гребінь величезної континентальної області, що сягала далеко на південь і схід, і який зараз затоплений».

В 1995 знову прозвучала думка про те, що Нова Зеландія розташовується на новому континенті, і була запропонована назва «Зеаландія».

Читайте також: Африка повільно розпадається через появу нового океану – вчені

Затонулий світ та його таємниці

Існування Зеаландії підтвердили у 2017 році, але досі про неї мало відомо. Більшість проблем, пов'язаних із дослідженням континенту, викликані його недоступністю: він знаходиться на глибині понад кілометр під водою.

Що відомо, це те, що в минулому Зеаландія була частиною надконтиненту Гондвана. Близько 85 мільйонів років тому вона розкололася внаслідок руху тектонічних плит, утворивши Тасманове море. Як відбувався цей процес, невідомо. Вчені не знають також того, наскільки тонка смужка суші, і чому вона не розділилася на дрібніші об'єкти. Невідомо також те, чи знаходилася Зеаландія колись над водою, чи завжди була прихована хвилями.

Останнє питання особливо цікаве для дослідників дикої природи. Якщо континент колись був над водою, то хто на ньому жив? Скам'янілостей, які можуть відповісти на це питання, не було виявлено. Разом з тим, у 1990-ті роки у Новій Зеландії знайшли останки зауроподів та анкілозавра.

У 2006 році на островах Чатем було виявлено кістку передбачуваного алозавра. Кожне з цих відкриттів датується моментом відокремлення Зеландії від Гондвани.