UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загадковий "монстр Туллі" є хребетною твариною – вчені

Інопланетного виду істота жила на Землі 300 мільйонів років тому.

Вчені з Єльського університету заявили, що химерний "монстр Туллі", який жив в океанах Землі близько 300 мільйонів років тому, є хребетною твариною, родичем безщелепних риб, а не видом черв'яків або молюсків. Висновки вчених були опубліковані в журналі Nature.

За словами Вікторії Маккой, одного з авторів дослідження, "ці створіння настільки відрізняються за своїм виглядом від їхніх сучасних родичів – міног і інших безщелепних риб – що ми не уявляємо собі, як вони жили і чим вони харчувалися. У туллімонструма були великі очі і зуби, і це, ймовірно, свідчить на користь того, що він був хижаком".

"Монстр Туллі" був виявлений палеонтологом-любителем і колекціонером Френсісом Туллі під час розкопок в штаті Іллінойс у 1958 році. У породах, що сформувалися на дні океану приблизно 300 мільйонів років тому, йому вдалося знайти справжнє чудовисько, що одержало згодом назву Tullimonstrum gregarium.

Читайте також: Палеонтологи виявили найдавніші скам'янілості на Землі

Істота мала довге веретеноподібне тіло без чітко виражених плавників, до середини "спини" якого були прикріплені великі очі, що висіли на довгих стеблинках, а передня частина тіла закінчувалася своєрідним "хоботом". Істота виглядала настільки незвично, що вчені губилися в загадках щодо того, до якого виду вона належала і чим харчувалася. Аналогів "монстра Туллі" не існує.

Вчені вивчили внутрішню структуру понад тисячі відомих скам'янілих рештків "монстра Туллі" за допомогою автоматизованих комп'ютерних систем аналізу зображень, рентгенівських сканерів і десятків добровольців.

У ході досліджень вчені встановили, що істота є далеким родичем сучасних безщелепних риб, вона мала примітивну подобу хорди, доволі складний мозок, що складався з трьох відділів, цілий набір великих і потужних зубів на кінці "хобота", а також ряд інших рис, характерних для риб, а не безхребетних.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили рештки гігантського доісторичного чудовиська. Схожа на крокодила тварина тероризувала живих істот на Землі близько 130 мільйонів років тому.