UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європейське космічне агентство спробує надрукувати супутник на 3D-принтері

Головним завданням Європейського космічного агентства в рамках проекту AMAZE є друк на 3D-принтері супутника. Це буде цілісний шматок металу, який не потрібно буде зварювати або скріплювати, що скоротить витрати у два рази.

Європейське космічне агентство оголосило про запуск нового проекту AMAZE, метою якого є друк на 3D-принтері металевих частин для космічних кораблів, двигунів літаків і ракет. Найбільш амбітною метою проекту є створення космічного супутника, зібраного повністю з роздрукованих комплектуючих.

Проект AMAZE став ще однією сходинкою у розвитку так званого адитивного виробництва. Воно дозволяє виготовляти деталі високого ступеня складності за допомогою 3D-принтера. При цьому металеві частини можна виготовити з мікронною точністю, яка практично недоступна традиційному виробництву, що використовує технологію обточування на верстаті.

Окрім того, нова технологія дозволяє істотно скоротити витрати на виробництво і зменшити кількість шкідливих відходів. Сам проект у перекладі з англійської розшифровується як Адитивне виробництво, націлене на нульову кількість відходів і більш ефективне виробництво High-Tech металевих продуктів.

Як повідомляє BBC, технологія надточного друку також підвищує міцність деталей за рахунок того, що їхня структура складається із декількох шарів матеріалу, накладених один на інший. Металеві частини не мають швів від зварювання або кріплень болтами.

"Нашим головним завданням є друк на 3D-принтері супутника. Це буде цілісний шматок металу, який не потрібно буде зварювати або скріплювати, що скоротить витрати у два рази, а це мільйони", - розповів співробітник Європейського космічного агентства Девід Джарвіс.

У серпні цього року повідомлялося, що Американське космічне агентство успішно провело перші випробування ракетного інжектора, який було надруковано на 3D-принтері. Це найбільший компонент ракети з усіх, що коли-небудь створювалися за допомогою цієї технології. !zn

Читайте також:

NASA провело успішні тести "надрукованого" 3D-принтером ракетного компонента

Музей науки в Лондоні представив майбутнє 3D-друку

У США на 3D-принтері створили мікробатарею розміром з піщинку