UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС інвестує 12 мільярдів євро в космічні проекти

В числі пріоритетних – навігаційні проекти.

Європейський союз виділив млрд євро на інвестиції у розробку крупних космічних проектів у 2014-2020 роки. Така сума вказана в комюніке, присвяченому спільного візиту Єврокомісії Жан-Клода Юнкера і президента Франції Емманюель Макрона в космічний центр Куру в Гвіані, пише "КоммерсантЪ".

У числі проектів, які вже розробляються і в тому числі і за кошти ЄС, програма спостереження Землі "Коперник", а також супутникові навігаційні системи "Галілей" і EGNOS.

"Ці європейські космічні програми вже служать мільйонам людей: з допомогою використання отриманих даних зросла ефективність аварійних і рятувальних служб, органів реагування на стихійні лиха, авіації. Багато компаній також використовують ці дані для розвитку більш інноваційних методик",- пояснили в прес-службі Єврокомісії.

Нагадаємо, раніше директор Інституту космічних досліджень, член-кореспондент НАН України Олег Федоров у своїй статті для DT.UA писав про те, що цього року уряд фактично повністю припинив фінансування наукової космічної програми України, виділивши на неї символічну суму 29 млн грн, у той час як Державне космічне агентство України (ДКАУ) заморозило всі поточні та перспективні наукові проекти.

Детальніше про проблеми української космічної галузі та способи їх вирішення читайте у статті Андрія Колесника "Куди рухається наш "космічний корабель?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".