UA / RU
Підтримати ZN.ua

Японський суперкомп'ютер опинився у 2400 разів повільнішим за мозок людини

Моделювання роботи всього головного мозку на рівні окремих нейронів стане можливим у найближчі десятиліття. Таке моделювання називається моделюванням "знизу-вгору".

Четвертий у світі за продуктивністю суперкомп'ютер Fujitsu K змоделював "секунду роботи людського мозку". Про це повідомляє Telegraph. На моделювання секунди у суперкомп'ютера пішло 40 хвилин, тобто 2,4 тисячі секунд.

У рамках роботи моделювалася нейронна мережа, що складається з більш ніж 50 мільярдів нейронів. Стверджується, що складність системи співвідносна з "сотою часткою складності цього мозку". Наскільки коректно робота нейронної мережі передає роботу цього органу, вчені не уточнюють - точна схема зв'язків нейронів у мозку невідома.

За словами дослідників, новий результат є приводом для оптимізму. Зокрема, вони вважають, що моделювання роботи всього головного мозку на рівні окремих нейронів стане можливим у найближчі десятиліття. Таке моделювання називається моделюванням "знизу-вгору".

Моделювання проводилося у серпні 2013 року міжнародною групою дослідників з Японії та Німеччини. Для роботи використовували програмне забезпечення з відкритим кодом NEST (Neural Simulation Technology - Технологія нейронної симуляції). Під час роботи програма згенерувала близько одного петабайта (1015 байт) даних.

Японо-німецький проект є не єдиним проектом моделювання людського мозку "знизу вгору". Так, група вчених під керівництвом Анрі Маркрама (Henry Markram) у Швейцарському федеральному технологічному інституті у Лозанні працює над проектом BlueBrain. У січні 2013 року дослідники отримали фінансування від Єврокомісії у розмірі кількох сотень мільйонів доларів.

Продуктивність суперкомп'ютера Fujitsu K становить 10,5 петафлопів, тобто 10,5 х 10 15 операцій із плаваючою крапкою на секунду. За цим показником японський суперкомп'ютер поступається американським Titan, Sequoia і китайському Tianhe-2 (лідер рейтингу). Fujitsu K складається з 88 128 восьмиядерних процесорів SPARC64 VIIIfx. Вони розбиті на 864 блоки, в кожному з яких 1,5 терабайта оперативної пам'яті. !zn

Читайте також:

IBM інвестує 1 млрд доларів у суперкомп'ютер

Intel продемонструвала комп'ютер розміром з SD-карту

Сноуден розповів про суперкомп'ютер АНБ, здатний зламати будь-код

Японці і американці приступили до створення оперативної пам'яті нового покоління