UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ворони здатні рахувати: результати наукового експерименту

Інтелект ворон, як і інших тварин – все ще величезне поле для досліджень, кажуть вчені.

Ворони здатні не лише рахувати вголос до чотирьох, а й зіставляти кількість своїх каркань із цифрою, яку їм показують, повідомили вчені з Тюбінгенського університету в Німеччині за результатами проведеного дослідження, передає CNN.

«Люди не мають монополії на такі навички, як чисельне мислення, абстракція, виробництво інструментів та планування», – коментує результати дослідження Хізер Вільямс, професор біології з Коледжу Вільямса в Массачусетсі.

Вчені дресирували трьох чорних ворон протягом понад 160 занять. У ході тренувань птахам потрібно було вивчити асоціації між серією зорових та слухових сигналів від 1 до 4 та видати відповідну кількість каркань. Візуальний сигнал може виглядати як яскраво-синя цифра, а відповідний йому звук може являти собою півсекундний барабанний дріб.

Читайте також: Нове дослідження показало, які продукти харчування уповільнюють старіння мозку

Ворона мала каркати стільки ж, скільки зазначено в сигналі – три каркання для сигналу з цифрою 3 – протягом 10 секунд після того, як вона побачить і почує сигнал. Коли птахи переставали рахувати і каркати, вони клювали кнопку "введення" на сенсорному екрані, яка давала їм сигнали, що підтверджують, що вони закінчили. Якщо птахи правильно порахували, вони отримували частування.

Виявилося, що в міру продовження подачі сигналів воронам потрібно більше часу, щоб реагувати на кожен сигнал. Час їхньої реакції зростав у міру того, як «наближалося більше вокалізацій»: учені припускають, що ворони планували кількість каркань, які вони збиралися зробити, перш ніж відкриють дзьоби.

Читайте також: Прогнози магнітних бур можуть стати точнішими: вчені відкрили новий факт про Сонце

Дослідники змогли навіть визначити, скільки криків птаха планувала зробити, після того, як звучав її перший крик – тонкі акустичні відмінності, які показали, що ворони знали, на яке число вони дивляться, і синтезували інформацію.

"Вони розуміють абстрактні числа... і потім планують заздалегідь, узгоджуючи свою поведінку з цим числом", – наголошує Вільямс.

Попередні дослідження довели, що рахувати в тому чи іншому форматі вміє багато тварин, зокрема шимпанзе, щури, жаби, риби і навіть мурахи. Але на даному етапі вважається, що не всі тварини роблять це свідомо.