UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВМО зареєструвала дві рекордні блискавки

Одна з них стала найдовшою, а друга – найтривалішою.

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) зареєструвала два нових рекорди мегаспалахів блискавок. Вони відбулися в так званих гарячих точках Північної та Південної Америки, повідомляється на сайті ВМО.

Так, найдовшим одиночним спалахом визнали той, який стався 29 квітня 2020 року в США. Він охопив відстань 768 ± 8 кілометрів, що дорівнює відстані між Лондоном та Гамбургом. Це на 60 кілометрів більше, ніж відстань, покрита попереднім рекордсменом. Та блискавка була зареєстрована у Бразилії у 2018 році.

Читайте також: В Індії від удару блискавки загинули 11 людей

Найтриваліша одиночна блискавка тривала 17,1 секунди під час грози над Уругваєм та півночі Аргентини 18 червня 2020 року. До цього найтривалішим вважався спалах тривалістю 16,73 секунди, зареєстрований 4 березня 2019 над Аргентиною.

Нові рекордні удари відбулися в гарячих точках гроз Мезомасштабної конвективної системи (MCS), динаміка яких допускає виникнення екстраординарних мегаспалахів, а саме, на Великих рівнинах у Північній Америці та в басейні Ла-Плата в Південній Америці.

Вчені відзначають, що обидві ці блискавки були одиночними, але виникли під час грози. Це означає, що ознаки наближення такого феномену є знаком для пошуку безпечного місця.

Удари блискавки можуть призвести до загибелі людей. Так, 1975 року від єдиного удару блискавки загинула 21 людина в Зімбабве. У 1994 році блискавка влучила в нафтосховище в Єгипті, спричинивши загоряння та призвівши до загибелі 469 людей.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Нагадаємо, у грудні минулого року ВМО офіційно зареєструвала новий температурний рекорд в Арктиці. У червні 2020 року температура у російському місті Верхоянську досягла 38 градусів Цельсія.