UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вісь обертання Місяця за мільярди років змінила своє розташування

Місяць почав повільно переміщатися близько трьох мільярдів років тому.

Планетологи з допомогою даних, отриманих NASA встановили, що вісь обертання Місяця за мільярди років зрушилася. Про відкриття вчених повідомляється в журналі Nature.

На думку вчених, полюси Місяця змістилися приблизно на 6 градусів. До таких висновків вчені прийшли під час вивчення розташування масивів водневого льоду. Поклади льоду були зосереджені не на полюсах, а по боках від них на приблизно однаковій відстані, але в протилежних точках щодо самих полюсів.

Як стверджують вчені, вісь Місяця почала переміщатися три мільярди років тому. причиною цього могла стати вулканічна активність. В глибокому минулому район, званий Океаном Бур (найбільша рівнина Місяця), був покритий безліччю вулканів. Температури в цьому районі досягали дуже високих показників, тому що породи, зосереджені там, були багаті радіоактивними речовинами. Вулканічна активність, що утримувала полюса Місяця в старих точках, породила гравітаційну аномалію. По мірі зниження вулканічної активності в цьому районі полюси Місяця зміщувалися.

Як свідчать розрахунки вчених, Місяць рухався зі швидкістю один сантиметр кожні 50 років, в результаті він перемістився на відстань близько 200 кілометрів.

Раніше вчені заявили про те, що на Місяці можливі "місяцетруси". Місяць стискається і деформується під впливом тяжіння Землі. Нещодавно на супутнику нашої планети була виявлена тріщина.