UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вирощений на МКС салат виявився їстівним

Досліди, які провели астронавти, дозволять урізноманітнити раціон.

Салат, який виростили астронавти на Міжнародній космічній станції, виявився придатним для вживання в їжу. Як повідомляє The Guardian, це означає, що апарат Veggie дозволить урізноманітнити космічну дієту.

Як пише видання, у професії астронавтів багато унікальних привабливих рис, але харчування – не одна з них. Космічним мандрівникам протягом довгого часу доводиться харчуватися сублімованим морозивом, використовувати рідкі сіль і перець, а також зневоднений коктейль з креветок. Тепер же це меню можна урізноманітнити салатом, вирощеним в космосі. Він виявився таким же корисним, як і той, який вирощують на Землі.

Кілька партій салату виростили на МКС у 2014-16 роках в спеціальній системі під назвою Veggie. Салат зростав протягом 33-56 днів, після чого листя збирали, деякі з них астронавти куштували, а інші піддавали глибокому заморожуванню і відправляли назад на Землю.

Вирощений в космосі салат був схожий за складом на вирощені на Землі контрольні зразки, а деякі рослини були ще багатшими такими елементами, як калій, натрій, фосфор, сірка й цинк. На них була знайдена більша кількість бактерій, можливо, через те, що вони росли в більш теплій, більш вологій і закритій системі, але вчені не знайшли на них будь-яких небезпечних бактерій, наприклад, кишкову паличку або сальмонелу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше ізраїльської компанії вперше вдалося виростити телятину в космосі. Зразки телячих клітин були доставлені на МКС, де з них в лабораторних умовах виростили м'язову тканину.