UA / RU
Підтримати ZN.ua

Винне глобальне потепління: в Арктику пробираються небезпечні квітучі водорості

Це відбувається через те, що води нагріваються.

Токсичне цвітіння водоростей дісталося Арктики

Токсичне цвітіння водоростей дісталося Арктики

Вчені заявили про те, що потепління Світового океану призводить до поширення шкідливих квітучих водоростей у полярні регіони планети. Наприклад, у 2022 році Берингова протока страждала від цвітіння токсичних організмів, які призвели до отруєння молюсків, повідомляє журнал Science.

І вчені відзначають, що таке цвітіння стає дедалі ймовірнішим, оскільки глобальне потепління призводить до нагрівання океану. «Чим тепліше, тим швидше [клітини] потенційно можуть рости і розмножуватися», - заявила Іві Фештон, провідний автор нового дослідження.

Читайте також: Сьогоднішнє потепління – лише "квіточки": кліматологи пророкують "ягідки"

Вона та її колеги виявили, що концентрація квітучих водоростей у понад 100 разів перевищувала концентрації, безпечні для здоров'я. Групі вдалося задокументувати цвітіння водоростей під час експедиції, що проходила неподалік узбережжя Аляски у 2022 році.

Цвітіння водоростей A. catenella – проблема, з якою вже давно зіткнулися рибалки у нижчих широтах, включаючи південно-східну Аляску. Разом з тим останніми роками вчені виявили докази того, що такі цвітіння стали загрозою і для арктичних спільнот. У ході попередніх досліджень вченим вдалося задокументувати «масивні» пласти цист A. catenella, сплячої форми її життєвого циклу, що тягнуться більш ніж на 1000 кілометрів від Берингової протоки до західного краю моря Бофорта. За сприятливих умов ці цисти можуть спричинити цвітіння водоростей у поверхневих водах.

На думку вчених, цвітіння 2022 року зародилося десь у Баренцевому морі чи Анадирській затоці. Оскільки сильні вітри витіснили багаті на поживні речовини води західної частини Берингова моря в тепліші води Аляски, сприятлива температура та умови з поживними речовинами дозволили водоростям розмножитися.

І безпрецедентне цвітіння у полярних водах становить загрозу громадському здоров'ю. У прибережних районах США спеціальні служби відстежують зразки A. catenella у воді. Але в Беринговій протоці не вистачає інфраструктури для відстеження цвітіння, подібного до того, що спостерігалося в 2022 році. Місцеві чиновники почали розповсюджувати рекомендації серед місцевих племен, які покладаються на натуральний збір урожаю, лише після того, як отримали попередження від вчених про високі концентрації A. catenella.

Експедиції вчених проводять не щоліта, тому дослідники розпочали роботу, яка дозволить ефективно відбирати зразки води. Водночас моніторинг води на такій великій території є складним завданням. Все ще існує безліч прогалин у знаннях про те, як поводяться водорості і чому одні їх цвітіння можуть бути більш токсичними, ніж інші.

Дослідження вчених показали, що цвітіння 2022 року було набагато токсичнішим за будь-яке зареєстроване в затоці Мен, за якою уже давно спостерігають. Дослідники все ще намагаються зрозуміти, як токсини переміщуються харчовою мережею. В інших країнах світу попередження, пов'язані з цвітінням, в основному стосуються молюсків та мідій, які, як відомо, накопичують отруйні кількості токсинів. Але племена, які живуть у районі Берингової протоки, також полюють на морських птахів, тюленів, моржів та китів.

Раніше вчені заявили про те, що екстремальні явища Ель-Ніньо у майбутньому можуть стати нормою через зміни клімату. А це, своєю чергою, зробить нормою екстремальні погодні явища.