UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вимирання динозаврів почалося задовго до падіння астероїда – вчені

Виною вимирання цих тварин були похолодання і поява більш досконалих конкурентів.

Французькі палеонтологи знайшли нові докази припущення про те, що вимирання непташиних динозаврів почалося задовго до падіння астероїда на півострів Юкатан. На їхню думку, ці тварини почали програвати в боротьбі за виживання за мільйони років до цієї катастрофи через похолодання і появу більш досконалих конкурентів, повідомляє Naked science.

Все непташині динозаври вимерли під час крейда-палеогенового вимирання, близько 66 мільйонів років тому. Запустило це вимирання падіння великого небесного тіла на територію сучасної Мексики. Але деякі дані говорять про те, що динозаври вимерли б і без цього, адже коли впав астероїд, вони вже переживали не найкращі часи.

У ході дослідження вчені проаналізували дані про більш ніж 1600 останків древніх рептилій у віці від 66 до 150 мільйонів років. Були розглянуті представники анкілозавридів, гадрозаврові, цератопсід, дромеозавриди, троодонтиди і тираннозаврид, колись поширених по всьому світу. Вчені простежили, як змінювалося їхня різноманітність аж до вимирання, якими темпами з'являлися нові види і зникали старі.

Вчені з'ясували, що довгий час обидва процеси рухалися збалансовано. Але 76 мільйонів років тому, тобто, за 10 мільйонів років до падіння астероїда, темпи вимирання видів різко збільшилися, а формування нових - сповільнилося. Тобто, динозаври перестали встигати за змінами середовища, а більш адаптовані види з'являлися недостатньо швидко, щоб замінити ті, які не змогли адаптуватися.

Вчені вважають, що це було пов'язано з появою групи гадрозаврів - одних з найдосконаліших непташиних динозаврів, які стали повсюдно витісняти рослиноїдних конкурентів. Це могло запустити цілі «ланцюжка вимирань», вплинувши на хижаків, що полювали на них, і дестабілізуючи цілі екосистеми.

Важливим фактором могло бути також глобальне похолодання, перші ознаки якого з'явилися ще 100 мільйонів років тому.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені виявили динозавра, здатного полювати ночами

Раніше вчені розповіли про те, чому динозаври були такими великими. На їхню думку, цьому сприяла унікальна будова кісток динозаврів.