UA / RU
Підтримати ZN.ua

Викиди вугільних електростанцій впливають на смертність сильніше, ніж вважалося раніше – вчені

Гарна новина в тому, що вугільні електростанції використовують дедалі менше, принаймні у США.

Зменшення забруднення повітря в США вугільними електростанціями знизило рівень смертності вагоміше, ніж очікувалося, свідчать результати дослідження, опубліковані у науковому журналі Science.

Група дослідників на чолі з Лукасом Хеннеманом, професором Університету Джорджа Мейсона, вивчила записи про стан здоров'я отримувачів медичних послуг Medicare по всій території США з 1999 по 2016 рік та порівняла дані про смертність з прогнозованим впливом викидів діоксиду сірки (SO2) від вугільних електростанцій, який знизився за останні 20 років завдяки посиленню регуляції якості повітря та закриття низки вугільних електростанцій.

Читайте також: Мозок людини починає вивчати рідну мову ще до народження – дослідження

За підрахунками вчених, вплив дрібнодисперсних твердих частинок (PM2.5), що утворюються в результаті хімічної трансформації SO2 на вугільних електростанціях, у кількості 1 мкг м−3 збільшує смертність серед людей старше 65 років на 1.12%. Щорічні викиди вугільних електростанцій у період з 1999 по 2020 рік відіграли роль у 460 тисячах смертей серед людей старше 65 років. Вплив на рівень смертності був особливо великий у східній частині США, оскільки в цьому регіоні викидів SO2 більше, а густота населення вища.

Завдяки зниженню на вугільних електростанціях викидів SO2 прогнозована надмірна смертність від цього фактора у 2020 році становила лише 3% від прогнозу 1999-го року.

Раніше інша група вчених проаналізувала 180 статей, присвячених смертності від змін клімату, і прийшла до висновку, що спалювання викопного палива може незабаром обернутися для людства смертним вироком.