UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відмову від вживання м'яса пов'язали з ризиком переломів кісток

Ризик переломів на 43% вищий, ніж у тих, хто все-таки м'ясо їсть.

Вчені з Оксфордського університету заявили про те, що для людей, які відмовляються від вживання м'яса, ризик перелому кісток в будь-якій частині тіла на 43% вищий, ніж для тих, хто все-таки вживає в їжу м'ясо теплокровних тварин. Крім того, для них більш високий ризик переломів стегон, ніг і хребців, повідомляє «Популярная механика».

У ході дослідження вчені проаналізували дані майже 55 тисяч осіб, за якими лікарі спостерігали з 1993 по 2001 рік. З усіх учасників приблизно 29 380 їли м'ясо, 8037 їли тільки рибу, 15 499 були вегетаріанцями і 1 982 - веганами. Харчові звички оцінювали на самому початку дослідження і в 2010 році. За учасниками постійно спостерігали в середньому протягом 18 років, аж до 2016 року, відстежуючи переломи.

За час дослідження стався 3941 перелом. Вчені помітили, що для тих, хто відмовляється від вживання м'яса, ризик переломів стегна був набагато вищим, ніж у тих, хто цей продукт їв. Для веганів також більш високим був ризик переломів ніг. Після врахування впливу індексу маси тіла автори не виявили суттєвих відмінностей у ризиках між групами в переломах рук, зап'ясть або кісточок.

Вчені також показали, що після врахування індексу маси тіла, кількості кальцію і білка в раціоні, відмінність в ризиках переломів частково знижується. Автори звертають уваги, що через неповноту даних не змогли розділити причини переломів. Таким чином, невідомо, які з травм були викликані погіршенням стану кісток, а які - нещасними випадками. До того ж, автори досліджували переважно європейців, не беручи до уваги людей з регіонів, щільність кісток і дієтичні звички яких істотно відрізняються. У майбутніх роботах вчені планують заповнити цю прогалину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені заявили про противірусні властивості соків і зеленого чаю

Раніше вчені з Університету Ньюкасла заявили про те, що жителі районів з великою кількістю ресторанів швидкого харчування частіше страждають від серцево-судинних захворювань. За їхніми словами, кожен додатковий фастфуд підвищує частоту інфарктів на чотири випадки на рік (на 100 тисяч осіб).