UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відкритий торік вид китів знаходиться на межі зникнення

Вченим відомо всього про 51 представник цього виду.

Минулого року вчені зробили неймовірне відкриття: невелика група вусатих китів з Мексиканської затоки виявилася абсолютно новим видом. Ще тоді його віднесли вимираючих, але зараз вчені заявили, що діяльність людини поставила тварин на межу зникнення, повідомляє CBS news.

У минулому новий вид вважався смугастиками Брайда - ще однією групою тварин, які зустрічаються в Мексиканській затоці. Але аналіз генетичних та морфологічних особливостей дозволили віднести китів до нового виду, який назвали кит Райса.

Читайте також: Сотні китів викинулися на берег Тасманії того ж дня, що й два роки тому

Довжина тіла цих гігантів може досягати 12 метрів, вони постійно знаходяться на півночі Мексиканської затоки, між Луїзіаною та Флоридою.

Ще в момент виявлення вчені заявили, що існує лише 100 особин китів Райса, нові ж оцінки показали, що їх всього 51. Ці дані спонукали групу зі 100 вчених, до якої увійшли колишні працівники Національного агентства океанографічних та атмосферних досліджень надіслати листа до адміністрації президента США Джо Байдена із закликом до негайних дій.

Дослідники стверджують, що через діяльність людини «унікальні» кити можуть зникнути.

«Продовження видобутку нафти і газу в Мексиканській затоці є явною екзистенційною загрозою для виживання та відновлення китів. Урядова оцінка шкоди природним ресурсам в результаті розливу нафти на платформі «Глибоководний горизонт» оцінює, що майже 20% китів у Мексиканській затоці було вбито, а тварини, що залишилися, страждають від репродуктивної недостатності та хвороб», — заявили вчені.

Кіти страждають не лише від наслідків розливу нафти, що стався у 2010 році, а й від звуку сейсморозвідки нафти та газу, який «домінує в акустичному середовищі» в районі затоки, де вони мешкають. Небезпеку для них становлять також рибальські снасті та сміття в океані. Крім того, небезпечні для китів і судна, особливо ті, які пересуваються вночі, коли тварини відпочивають.