UA / RU
Підтримати ZN.ua

Весна в Арктиці починається на місяць раніше, ніж 10 років тому – вчені

Зміни пов'язані з дією глобального потепління.

Вчені заявили про те, що глобальне потепління і пов'язані з ним процеси різко прискорили настання весни Арктиці. На даний момент весна наступає на 20-30 днів раніше, ніж 10 років тому. Висновки дослідників опубліковані в журналі Scientific Reports.

Арктика, поряд з гірськими льодовиками, є одним з найбільш вразливих регіонів світу для глобального потепління, де середньорічні температури вже виросли за останні роки на 6-7 градусів. Танення її льодів, як сьогодні вважають вчені, приведе в майбутньому до серйозних змін у кругообігу течій і до незворотних змін у роботі всього клімату Землі в цілому.

У ході дослідження вчені проаналізували дані, зібрані за останні 86 років в ході спостережень за субтропічними і приполярными широтами, і виявили, що темпи "наступу" весни на зиму серйозно недооцінювалися і експертами ООН, і іншими кліматологами.

У середньому, сьогодні весна настає приблизно на шість днів раніше, ніж 10 років тому, а в деяких регіонах Землі, розташованих за полярним колом, рахунок йде вже не на дні, а на тижні і місяці.

Ці тренди, як відзначають вчені, найменше помітні в тропіках і субтропіках – там весна наступає на один-два дні раніше або навіть пізніше, ніж в минулому. При наближенні до північного полюса сила цих змін різко зростає – в околицях полярного кола весна настає приблизно на 10-15 днів раніше, ніж зазвичай, а на широтах землі Франца-Йосипа, Баренцбурга, Діксона і Тіксі її початок зрушено приблизно на 20-30 днів.

Раніше вчені встановили, що в найближчі п'ять років температура на Землі буде зростати. При цьому, на думку вчених, 2016 рік може стати найспекотнішим роком за всю історію метеоспостережень.