UA / RU
Підтримати ZN.ua

Великий авіалайнер вперше приземлився в Антарктиді

Boeing 787 доправив на льодовий континент 45 пасажирів та 12 тонн дослідницького обладнання.

Лайнер Boeing 787, здатний перевозити до 300 пасажирів, вперше приземлився в Антарктиді. Він є найбільшим літаком, який сів на поверхню льодового континенту. Про це повідомляє ресурс Sky News.

Літак Boeing 787 Dreamliner успішно приземлився на аеродромі Troll у середу 15 листопада. Летовище Troll являє собою трикілометрову смугу блакитного льоду. Вона працює лише з жовтня по березень, до того, як взимку сонце сяде на майже півроку. Зауважимо, що у Південній півкулі зима приходить у ті місяці, які у нас є літніми.

Читайте також: Площа зимового морського льоду навколо Антарктиди досягла "екстремально" низького рівня

Команда з 45 осіб, що прибула на антарктичний аеродром, складається з дослідників і співробітників Норвезького полярного інституту. Їм вдалося доставити 12 тонн дослідницького обладнання.

«Це велика операція і важлива віха для повітряного сполучення з Землею Королеви Мод», - сказала директорка інституту Камілла Брекке. Саме у цій місцевості розташована норвезька дослідницька станція.

Камілла Брекке зауважила логістичні переваги започаткованих рейсів – великі літаки можуть зменшити кількість необхідних перельотів. Це має позитивно позначитися і на екології Антарктиди – кількість викидів у цьому випадку має бути меншою.

Читайте також: Крах крижаного щита Антарктики може бути «неминучим» – вчені

Авіакомпанія Norse Atlantic Airways, яка організувала перший рейс «Боїнга» до Антарктиди каже, що для неї "велика честь" бути частиною цієї подорожі.

Раніше повідомлялося, що вчені виявили під Східно-Антарктичним крижаним щитом приховану річкову систему. За їхніми словами, вона настільки давня, що не бачила денного світла щонайменше 14 мільйонів років.