UA / RU
Підтримати ZN.ua

Великий адронний колайдер зупинили для економії електроенергії

Прискорювач частинок зупинили на два тижні раніше, ніж планувалося.

Європейська організація ядерних досліджень (CERN) зупинила Великий адронний колайдер для економії електроенергії, повідомляє Бабель. Зазначається, що найбільший у світі прискорювач частинок зупинили на два тижні раніше, ніж планувалося.

Наступного року CERN планує скоротити час його роботи на 20%.

Скоротити час роботи колайдера попросив французький постачальник електроенергії EDF, це має суттєво розвантажити систему. За повний рік роботи прискорювач споживає стільки електроенергії, як домогосподарства міста з населенням 300 тисяч осіб.

Читайте також: Bloomberg: Європа може уникнути енергетичної кризи цієї зими – відомо чому

Керівник досліджень Іоакім Мніх заявив про те, що скорочення роботи на 20% наступного року «терпимо». "Якщо ціни на електроенергію залишаться високими у довгостроковій перспективі, це може означати, що нам доведеться скоротити програму з фізики або розтягнути її", - додав він.

CERN повідомляла про те, що розглядає можливість відключення деяких своїх прискорювачів частинок у періоди пікового попиту, ще у вересні. Надзвичайні заходи почали обговорювати після того, як російський «Газпром» заявив, що на невизначений термін призупинить постачання газу «Північним потоком».

Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні попередив про те, що цього тижня росіяни можуть завдати нових ударів по критичній інфраструктурі. За його словами, опрацьовуються всі сценарії, у тому числі із партнерами України. 

Спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат зазначив, що ворог завдає ударів з певною періодичністю, яку можна відстежити. Але назвати точну дату атаки неможливо. "Готуватися треба завжди", - закликав Ігнат.

Що буде під час блекауту? Як його пережити? Якщо готуватися до найгіршого, то яким це «гірше» може бути? Читайте у статті Миколи Теслі « Блекаут. Владі потрібні план та чесна розмова з громадянами».