UA / RU
Підтримати ZN.ua

Велика червона пляма на Юпітері поводиться дивно: вчені не знають, чому

Її нинішня поведінка розходиться з тим, що спостерігалось із ХІХ століття.

Велика червона пляма стискається та розтискається

Велика червона пляма стискається та розтискається

Спостереження телескопа «Хаббл» дозволили помітити дивну поведінку знаменитої Великої червоної плями на Юпітера. За словами дослідників, пляма стискається та розтискається кожні 90 днів, повідомляє Space.com.

Чому цей гігантський шторм поводиться так, залишається загадкою.

Читайте також: Гостя з іншої системи: вчені пояснили появу дивних супутників Юпітера та Сатурна

Група вчених під керівництвом Емі Саймон із Центру космічних польотів імені Годдарда в Меріленді використала «Хаббл» для спостережень за Великою червоною плямою (ВЧП) протягом 88,5 днів, з грудня 2023 року до березня 2024 року. Покадрова зйомка зображень, зроблених у цей період, показує, що БКП періодично розширюється і стискається вздовж своєї великої півосі (найширшої частини еліпса).

ВЧП розташовується за 22 градуси на південь від екватора Юпітера, на краю Південного екваторіального поясу атмосфери Юпітера. Вона постійно зазнає ударів потужних струменевих течій, що носяться навколо планети-гіганта зі швидкістю 428 кілометрів на годину. Струменеві течії не дають величезному вихору переміщатися в інші широти, хоча видно, що він дрейфує на захід по відношенню до іншої атмосфери. Цей дрейф не постійний, але було виміряно, що він прискорюється і сповільнюється протягом 90-денного коливання.

Ймовірно, саме з цим дрейфом пов'язані стискання та розтискання ВЧП, які зареєстрував «Хаббл».

Ступінь стиснення, мабуть, антикорелює зі швидкістю, з якою дрейфує ВЧП. У періоди, коли дрейф плями сповільнюється, ширина вихору та розмір його ядра максимальні. Ядро також світиться яскравіше в ультрафіолетовому світлі, коли воно максимально, що вказує на менше поглинання серпанку в атмосфері над ним. При прискоренні дрейфу ширина ВЧП і його ядра скорочуються. Це може бути результатом взаємодії ВЧП із навколишньою атмосферою при прискоренні швидкості його дрейфу.

Поки що «Хаббл» спостерігав лише один період коливань. Але дослідники мають намір провести подальші спостереження за ВЧП.

Раніше вчені заявили про те, що супутник Юпітера Ганімед зберіг на собі сліди найсильнішого зіткнення, яке коли-небудь відбувалося в Сонячній системі.