UA / RU
Підтримати ZN.ua

Величезна область океану біля екватора швидко остигає: вчені не знають, чому

Поки що у них є лише припущення.

В Атлантичному океані з'явилася пляма, яка швидко охолоджувалась

В Атлантичному океані з'явилася пляма, яка швидко охолоджувалась

Протягом кількох місяців величезна смуга Атлантичного океану вздовж екватора охолоджувалась із неймовірною швидкістю. Нині ця пляма теплішає, повертаючись до норми. Але вчені досі не знають, що лежало в основі початкового зсуву температури, повідомляє LiveScience.

Холодна пляма утворилася на початку червня після кількох місяців, коли температури океану досягали рекорду за 40 років. Відомо, що цей регіон переживає холодні та теплі фази, які змінюють одна одну кожні кілька років. Але Франц Тучен, науковий співробітник в Університеті Майамі у Флориді, заявив, що швидкість, з якою температура опустилася цього разу, «справді безпрецедентна».

Читайте також: Джерело легенди про Атлантиду: вчені знайшли на дні океану загублені острови

Майкл Макфаден, старший науковий співробітник Національного управління океанічних та атмосферних досліджень (NOAA), розповів, що вчені досі намагаються зрозуміти, що сталося. «Це може бути якась тимчасова особливість, яка розвинулася із процесів, які ми не зовсім розуміємо», - додав він.

Температура поверхні моря у східній екваторіальній Атлантиці була найвищою у лютому та березні, коли вона перевищила 30 градусів Цельсія. Це були найтепліші місяці з 1982 року. Але в червні температура почала загадковим чином падати і наприкінці липня вона досягла позначки 25 градусів Цельсія.

Прогнози показали, що похолодання може бути на межі розвитку в Атлантичну Нінья, регіональну кліматичну модель, яка має тенденцію збільшувати кількість опадів у Західній Африці та зменшувати їх у північно-східній Бразилії, а також у країнах, прилеглих до Гвінейської затоки, включаючи Гану, Нігерію. та Камерун. Це явище не таке потужне як Ла-Нінья у Тихому океані, воно не спостерігалося з 2013 року. Про його настання було б оголошено, якби нижчі, ніж у середньому, температури зберігалися протягом трьох місяців, до кінця серпня.

Але кишеня холодної води почала нагріватися. "Вердикт вже цілком очевидний: це явище не буде класифіковано як Атлантична Нінья", - сказав Тучен.

Разом з тим визначення того, що ж викликало різке похолодання, дозволить вченим краще зрозуміти особливості клімату Землі, що в кінцевому підсумку дозволить краще прогнозувати погоду. Водночас, жоден із можливих процесів поки що не виявив себе.

Похолодання поверхні води зазвичай супроводжується сильнішими пасатами, які дмуть поблизу екватора і є найактивнішими рушійними силами Нінья. Вони забирають теплі поверхневі води і дозволяють більш глибоким, холоднішим водам підніматися через процес, відомий як екваторіальний апвеллінг.

Але, що дивно, похолодання води в регіоні збіглося зі слабкішими вітрами на південний схід від екватора, які «роблять протилежне тому, що вони мали робити, якби були причиною похолодання», — сказав Тучен. "В даний час ми вважаємо, що вітри насправді реагують на похолодання".

За словами Макфадена, деякі аномально сильні вітри, які розвинулися на захід від холодної плями в травні, могли спровокувати похолодання з рекордною швидкістю, але ці вітри не посилилися так сильно, як впала температура. Він додав, що має відбуватися ще щось.

Вчені змоделювали кілька кліматичних процесів, які б пояснити спостерігається феномен. Наприклад, потоки в атмосфері або зміна течії вітрів і океанів. Але виявилося, що вони не впливали на це похолодання.

Малоймовірно також, що це похолодання було певним чином пов'язане з антропогенною зміною клімату.

Раніше вчені заявили про те, що до кінця століття половина океану може перетворитися на "кислоту".