UA / RU
Підтримати ZN.ua

Величезна діра в колесі: марсохід Curiosity отримав серйозні пошкодження

Він уже 12 років досліджує Червону планету.

Марсохід Curiosity пошкодив колесо

Марсохід Curiosity пошкодив колесо

Нові фотографії, отримані камерою, встановленою на борту марсохода Curiosity, показали значні пошкодження одного з його коліс. На ньому розташувалася велика діра, яка є наслідком того, що ровер вже 12 років пересувається суворим ландшафтом Червоної планети, повідомляє Live Science.

Curiosity прибув Марс 5 серпня 2012 року. Спочатку передбачалося, що його місія триватиме лише два роки. Але він уже пропрацював 4323 марсіанські дні, або соли, проїхавши понад 32 кілометри, досліджуючи кратер Гейла.

Читайте також: Зникла атмосфера Марса може «ховатися на видноті»: що з'ясували вчені

За цей час вчені використали Curiosity для вивчення неба Марса, пошуку ознак інопланетного життя та спостережень за зворотним боком Сонця. Марсохід також виявив безліч дивовижних об'єктів на Червоній планеті, включаючи камінь у формі книги, мінеральну квітку, культовий символ Star Trek та таємничий «інопланетний» дверний отвір та багато іншого.

Але нові знімки, зроблені Mars Hand Lens Imager (MAHLI) Curiosity, показали, що ця подорож завдала шкоди середньому правому колесу ровера. На зображенні видно кілька великих розривів сильно подряпаної шини колеса, включаючи одну особливо велику дірку, яка відкриває внутрішні механізми колеса. Поки що неясно, коли ці отвори з'явилися, і чи є аналогічні пошкодження інших колес марсохода.

Ушкодження виглядають серйозними. Але Ешлі Строуп, інженер з експлуатації місії, заявила, що Curiosity «досі тримається добре, незважаючи на деякі з найважчих випробувань на Марсі».

Ніщо не вказує на те, що марсохід зупиниться найближчим часом. Але якщо це станеться, він приєднається до цілої групи апаратів, які завершили свою подорож на Червоній планеті. До неї входять, зокрема, китайський марсохід Zhurong, який зустрів свій кінець минулого року, та вертоліт NASA Ingenuity, який відправив своє останнє повідомлення на Землю у квітні.

Раніше команда вчених місії Perseverance була вражена новою знахідкою ровера. Він виявив чорно-білий смугастий камінь, не схожий на жодний інший, знайдений на Марсі.