UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вченим вдалося виключити хромосому, винну у синдромі Дауна

Можливість виключення 21 хромосоми дозволить розробити терапію для лікування людей не тільки з синдромом Дауна, але й іншими небезпечними генетичними захворюваннями.

Групі клітинних біологів з університету штату Массачусетс в ході експериментів in vitro вперше вдалося виключити третю копію 21-ї хромосоми, яка є причиною виникнення синдрому Дауна.

Група під керівництвом Джин Лоуренс обрала стратегію, яка імітує природний процес, що відключає одну з X-хромосом, наявних у всіх жіночих особин плацентарних ссавців. Обидві копії X-хромосоми несуть ген XIST, причому на одній з них він не активний, а на іншій - активний, завдяки чому вона виключена. Для цього некодуючі молекули РНК - продукт експресії гена XIST - повністю покривають хромосому, блокуючи експресію всіх інших генів.

Лоуренс і її колеги "вклеїли" ген XIST в одну з трьох копій 21-ї хромосоми, використовуючи при цьому перепрограмовані плюрипотентні стовбурові клітини, отримані зі шкіри пацієнта з синдромом Дауна. Присутність активного гена XIST спричинила ефект, аналогічний природному - зайва копія хромосоми відключилася. В результаті у клітин з виключеною третьою копією 21-ї хромосоми спостерігалася нормальна проліферація, протягом двох тижнів вони сформували нейральні розетки - клітинні кластери, з яких формується центральна нервова система, чого не можна було сказати про клітини, що не зазнали впливу.

Групі Лоуренс також вдалося ввести в піддослідні клітини генетичний "перемикач", завдяки якому вони можуть впливати на активність XIST за допомогою антибіотика доксицикліну. Це дозволяє знижувати експресію певних генів на 21-й хромосомі, які відповідальні за прояв низки нейродегенеративних симптомів, супутніх синдрому Дауна.

Виконана робота може допомогти у вивченні хромосомної інактивації, змін у рівнях експресії генів і клітинних патологій, характерних для трисомії за 21-ю хромосомою, і в підсумку привести до створення методу хромосомної терапії синдрому Дауна, вважають автори. !zn

Читайте також:

Вчені створили скальпель, який буде відрізняти ракові клітини за запахом

Японські біологи вперше виростили печінку зі стовбурових клітин

Вчені створили мікроорганізм, що вбиває ракові клітини