UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вченим вдалося виростити маленькі серця зі стовбурових клітин

Маленькі серця постійно скорочувалися і нагадували серця ембріонів людини.

Вчені з США змогли виростити зі стовбурових клітин маленькі серця людини. Як повідомляє N+1, отримані органоїди постійно скорочувалися і будовою, розвитком і експресією генів були схожі на справжні серця людських ембріонів.

У ході нового дослідження вчені розробили протокол вирощування серцевих органоїдів. Людські плюрипотентні стовбурові клітини центрифугували так, що ті злипалися в кулясті структури, а потім вирощували по черзі в середовищах з різними концентраціями активатора і інгібіторуа сигнального шляху Wnt.

До 15 дня вирощування сформувався двошаровий органоїд сферичної форми: зовні клітини епікарду, всередині - кардіоміоцити. На шостий день клітинний шар почав скорочуватися, а до 10 - биття стало регулярним. У органоїді сформувалося кілька пустот, які нагадували камери серця.

Секвенування РНК маленького серця підтвердило, що стадії його розвитку були такими ж як у серця ембріона людини. У органоїді експресуватися гени, що забезпечують головні функції серця: провідність, скоротність, кальцієвий обмін. Вчені також виявили в органоїді всі основні типи клітин серця, в тому числі клітини епікарда, ендотелію, ендокарда і фібробласти. Такої гістологічної різноманітності і генетичної схожості зі справжнім серцем не вдавалося досягти в одношарових клітинних культурах.

Вчені відзначають, що розроблений ними протокол простий і може відтворюватися. Отримані ними органоїди нагадують серця ембріонів людини, а отже, на них можна вивчати як нормальний розвиток цих органів, так і відхилення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені відтворили пошкодження ДНК, викликані палінням

Раніше вчені з Кембриджського університету змогли за допомогою стовбурових клітин створити спрощений ембріон людини. Дослідники отримали гаструлу - ключовий етап розвитку, який на справжніх ембріонах спостерігати заборонено.