UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли зірку, яка «помре, але не сьогодні»

Світило пожирає чорна діра, але є нюанс.

Чорна діра повільно поглинає зірку

Чорна діра повільно поглинає зірку

Вчені змогли розрахувати час «обіду» надмасивної чорної діри, спостерігаючи за тим, як вона по шматочку «поїдає» зірку, що обертається навколо неї. Це перший крок на шляху до розуміння цих загадкових об'єктів, повідомляє Space.com.

Дані, на які вчені спиралися у своїх дослідженнях, були отримані у 2018 році, коли наземні апарати зареєстрували сплеск яскравості галактики, що знаходиться на відстані 860 мільйонів світлових років від Землі. Спалах можна було порівняти з включенням світла у космосі. Він вказував на те, що надмасивна чорна діра масою в 50 мільйонів разів більшою, ніж у Сонця, пожирала зірку.

Читайте також: Вчені знайшли чорну діру "втраченого типу" недалеко від центру Чумацького Шляху

Знищений матеріал зірки нагрівався в міру наближення до чорної діри, викидаючи рентгенівські та ультрафіолетові промені, достатньо сильні, щоб їх могли вловити космічні телескопи. Трохи більше, ніж за рік, ці сигнали затихли, що могло вказувати на те, що чорна діра знищила зірку. Але за два роки відновився, вказуючи на те, що ядру зірки вдалося пережити руйнування, хоча її зовнішні оболонки були зруйновані.

На основі отриманих даних, вчені змогли спрогнозувати подальші «прийоми їжі» чорної діри до серпня 2023 року. Потім їм вдалося підтвердити отримані результати за допомогою обсерваторії "Чандра".

«Спочатку ми думали, що це пересічний випадок, коли чорна діра повністю розриває зірку на частини. Натомість зірка, схоже, живе, щоб померти іншого дня», — заявив Томас Віверс з Інституту науки космічного телескопа в Балтіморі, який керував спостереженнями 2023 року.

"Чорна діра, по суті, витирала рота і відштовхувалася від столу", - додав Дірадж Пашам, науковий співробітник Массачусетського технологічного інституту, який керував останнім дослідженням.

Ця зірка також мала зірку-компаньйону, яка була викинута в космос зі швидкістю близько 1000 кілометрів на секунду. За словами вчених, тому приречена зірка змушена була змінити компаньйона: з іншого світила на чорну діру.

В результаті чорна діра почала поглинати її по шматочку. І це відрізняється від «звичайних прийомів їжі» такими об'єктами. На думку вчених, це новий зразок для дослідження фізики чорних дір.

Нещодавно вчені за допомогою телескопа «Джеймс Вебб» спостерігали драматичний космічний «танець» між надмасивною чорною дірою та двома галактиками-супутницями. І ці спостереження допоможуть астрономам краще зрозуміти, як галактики та чорні діри формувалися у ранньому Всесвіті.